ČSA pronajaly jeden ze čtyř strojů Airbus A310 do Indie.

ČSA pronajaly jeden ze čtyř strojů Airbus A310 do Indie. | foto: ČSA

Letadlo ČSA bude rok létat v barvách Air India

  • 27
České aerolinie se rozhodly dále neprovozovat ztrátovou linku z Prahy do Dubaje a volné letadlo včetně posádky pronajaly indické společnosti Air India. Airbus A310 se dvěma piloty a vedoucím stevardem bude od dubna po dobu jednoho roku létat z Bombaje do Bangkoku, Hong Kongu, Dillí a Kuala Lumpur.

Podle vedení ČSA jde o výhodný obchod, protože pronájem letounu přinese ČSA stovky milionů korun na rozdíl od ztrátové linky.

Smlouva se vztahuje i na pojištění a zajištění technické údržby. Po měsíci se tak v Bombaji bude střídat pět tříčlenných posádek a desítka technických pracovníků.

Letecká společnost Air India využije letadlo ČSA pětkrát týdně pro cesty do Bangkoku přes Hong Kong a dvakrát týdne do Dillí přes Kuala Lumpur.

ČSA vlastní čtyři Airbusy A310, které nasazuje na dálkové trasy. Budoucnost celé dálkové flotily je ale v ČSA poměrně nejistá, protože dálkové lety jsou dlouhodobě ztrátové.  Zda se české aerolinky vzdají jejich provozování, mělo vedení rozhodnout již minulý rok. Nakonec bude ale o jejich osudu jasno až v listopadu. - více zde

Air India je největším mezinárodním leteckým dopravcem v Indii. Jeho stroje létají do 95 destinací po celém světě. Provozuje flotilu 49 letounů, z nichž 19 je typu Airbus A310.