Kupé Bentley zamknou klíče z Rychnova

  • 6
Luxusní britské vozy Bentley budou mít zámky z Rychnova nad Kněžnou. Firma FAB uzavřela s Bentley kontrakt na klíče a vložky zámků za zhruba 20 milionů korun. "Získání zakázky pokládáme také za prestižní záležitost a dobrou referenci," řekl generální ředitel Vladimír Bayer.

Automobilka podle něj měla specifické požadavky na to, jak má sklopný klíč k vozům modelu Continental za několik milionů korun vypadat.

"Klíč musel ladit s interiérem auta, v němž převažuje chromátový kov, dřevo a kůže," řekl Bayer. Například logo na klíči je vyrobené technologií příbuznou výrobě bižuterie, klíč má tvar podobný vajíčku.

Reprezentativním pojetím klíče Bentley reagovala na kritiku spojenou s jeho dřívější podobou u jinak úspěšného modelu Continental GT. Majitelé totiž museli odemykat luxusní vůz klíčem jak k nejlevnějšímu volkswagenu, uvedl Bayer.

Bentley je součástí koncernu Volkswagen od roku 1998. FAB, který je součástí švédské zámkařské společnosti Assa Abloy, dodává klíče a vložky zámků zejména automobilce Škoda Auto, dalšími odběrateli jsou Volkswagen, Seat a Ford.

Hlavní podíl na produkci firmy mají stavební zámky. Loni FAB vytvořil při rekordních tržbách 832 milionů korun čistý zisk 79 milionů korun.