KPNQwest nikdo nechce, firma zkrachovala

  • 6
Nizozemská telekomunikační firma KPNQwest vyhlásila bankrot. Společnost, která provozuje 25 tisíc kilometrů optických datových kabelů, včetně podmořských, potopily dluhy za budování této sítě. Její akcie ztratily hodnotu, většina majetku slouží bankám jako zástavy.

Společnost se na poslední chvíli snažila najít strategického partnera, který by převzal a zafinancoval její aktivity. Její vedení upozornilo, že krize nezasáhne jen nizozemskou divizi, ale dotkne se i zahraničních poboček.

Mezi problémové odnože však podle managementu nepatří divize Portugalsko, Itálie a Střední Evropa, kam náleží také česká pobočka firmy. Její marketingový ředitel David Duroň ve čtvrtek prohlásil, že tuzemská firma je zcela nezávislá na mateřské společnosti, a to jak při poskytovaných služeb, tak finančně.

 "Našich zákazníků se problémy nizozemské společnosti vůbec netýkají," uvedl. Česká pobočka nyní podle něj pouze řeší, kdo bude jejím novým vlastníkem. V České republice KPNQwest zaměstnává po sloučení s firmou GTS Czech téměř 400 lidí.

Společnost KPN, která v KPNQwest drží 40 procent, hledá prostředky na udržení provozu důležité části optické sítě. Zároveň pokračují jednání o prodeji podstatné části skupiny.

Nabídka převýšila poptávku
Zkrachovalá firma zřejmě přecenila poptávku po svých službách. Většinu jejího majetku mají banky jako zástavu za stamilionové investiční úvěry, a tak společnost raději tento týden požádala o soudní ochranu před věřiteli podle nizozemského zákona o bankrotu.

Krize v KPNQwest se prohloubila poté, co rezignovala celá dozorčí rada společnosti. Její odchod je podle odborníků známkou toho, že klíčoví akcionáři KPNQwest - nizozemský telekomunikační operátor KPN a americká Qwest Communications, odmítají pomoci zadlužené firmě. 

Čistý dluh přes dvě miliardy euro (více než 60 miliard korun) nahromadila společnost při budování evropské sítě optických kabelů pro přenos dat. Amsterdamská burza zastavila obchodování s akciemi firmy, které letos ztratily už 90 procent hodnoty.

Banky, které drží většinu majetku firmy jako zástavu, naléhají na prodej některých aktiv, to se však zatím nedaří. Vedle prodeje majetku jsou dalšími alternativami jsou vklady nových investorů nebo restrukturalizace splátek dluhu.

Firma je jedním z alternativních telefonních operátorů, kteří v minulých letech položili tolik kabelů, že ceny transatlantického přenosu dat se kvůli přebytku kapacit snižují každého půl roku na polovinu a jsou již nižší než ceny v rámci Evropy nebo USA.

Na tento vývoj již doplatily společnosti Global Crossing, Level 3, WinStar nebo Global Telesystems.

,