Karlovarský porcelán, výrobní hala

Karlovarský porcelán, výrobní hala | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Karlovarský porcelán si vyjednal týden života

  • 8
Největší český výrobce užitkového porcelánu Karlovarský porcelán bude vyrábět minimálně ještě týden. Bankrotující firma si zajistila dodávky elektřiny a plynu do 20. října a prodloužila si už potřetí život.

"Výroba bude pokračovat ve všech závodech společnosti. Budeme pracovat na termínově vázaných zakázkách, abychom stihli včas odeslat zboží našim zákazníkům," uvedl generální ředitel Karlovarského porcelánu Vlastimil Argman.

Karlovarský porcelán vyváží až tři čtvrtiny své produkce do zahraničí. Mezi jeho nejvýznamnější trhy patří Německo, Švédsko, Rusko, Itálie, Španělsko a Anglie. Firmě se však dlouhodobě nedařilo dostat se z dluhů a osud porcelánky zpečetila prudce posilující koruna.

"Vedení společnosti nadále vede jednání o výplatě mezd zaměstnancům za měsíc září. O výsledku jednání bude firma informovat zítra dopoledne," sdělil tiskový mluvčí společnosti Karlovarský porcelán a Concordia Marek Pražák.

Karlovarský porcelán a přidružená Concordia už si zajistili prodloužení dodávek dvakrát - poprvé 27. září. Nyní si prodlužují život potřetí.

. Karlovarský porcelán

Je hlavní částí skupiny Porcela Plus. Vyrábí porcelán pro domácnosti a hotelový porcelán. Své výrobní závody má v Nové Roli a Klášterci nad Ohří. Kapitálově ovládá firmu Concordia, jež vyrábí porcelán pro domácnosti. V současné době celá skupina Porcela Plus zaměstnává cca 2 000 lidí, z toho 1 800 v Karlovarském porcelánu a jeho závodech.