JP Morgan testuje převzetí Deutsche Bank

  • 1
Největší německý finanční ústav Deutsche Bank může brzy změnit vlastníka. Americká investiční banka JP Morgan Chase začala testovat možnost jejího převzetí. Podle zdrojů německého listu Der Spiegel už Američané kontaktovali německou vládu.

Německá vláda ale po zveřejnění těchto informací uvedla, že s americkou JP Morgan nejednala. "Žádný takový požadavek tady není. Ta zpráva postrádá faktický i logický základ," reagoval mluvčí ministerstva financí.

Německá vláda nemá v Deutsche Bank žádný podíl, a nemůže tedy případný prodej banky legálně zablokovat. V její moci je ale případného zájemce odradit vhodně zvolenými kroky, například tím, že Deutsche Bank označí za národní zájem, a vytvoří tak politickou překážku.

Na trzích je Deutsche Bank považována za nejcennější banku v Německu.

O případné akvizici Deutsche Bank ze strany některého z velkých zahraničních subjektů se spekuluje už dlouho, zástupci německé banky však takové návrhy odmítají.

Z růstu akcií banky lze ale usoudit, že trh vnímá situaci jinak. V posledních týdnech se totiž cena akcií na burze poměrně silně zvýšila.

Deutsche Bank je největší německou bankou a na konci minulého týdne se objevily nové informace, podle nichž má o banku zájem i americká finanční společnost Citibank.

Zdroje agentury Reuters se však vyjádřily v tom smyslu, že Deutsche Bank teď s nikým nejedná a o převzetí nemá zájem.

JP Morgan v lednu koupila za zhruba 58 miliard dolarů jiný americký finanční ústav Bank of America. S aktivy asi 1,1 bilionu dolarů je JP Morgan v USA druhou největší bankou.