Každý den přibude přibližně pět žádostí. Ilustrační foto

Každý den přibude přibližně pět žádostí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Japonci už mají nabídky 140 manažerů pro zónu u Žatce

  • 7
Šéfové japonských společností IPS Alpha a Hitachi začnou v Česku od pondělka stavět v průmyslové zóně Triangle u Žatce továrny na LCD obrazovky a televizory. Už teď pro ně registruje agentura CzechInvest 140 životopisů lidí, kteří by tam mohli v budoucnu řídit výrobu.

"Zájem je poměrně velký, každý den přibude přibližně pět žádostí. Je třeba zdůraznit, že v této fázi se primárně obsazují pozice převážně středního a vyššího managementu. I proto je třeba uspíšit výběr, protože tito pracovníci budou proškoleni v Japonsku," sdělila projektová manažerka CzechInvestu Alžběta Šťastná.

Vládní agentura CzechInvest, která v této fázi obsazování průmyslové zóny působí jako prostředník, pomáhá japonským společnostem při prvních krocích v novém prostředí. "Od 1. října převezmou nábor lidí samotné společnosti. Dělníky začnou přijímat od začátku příštího roku," uvedla Šťastná.

Obě firmy mají během příštího roku zaměstnat dva tisíce a při plném provozu na čtyři tisíce lidí, zejména z Lounska, Mostecka a Chomutovska. Už teď se požadavky zaměstnavatelů zabývají pracovní úřady v těchto regionech.

Čtyři tisíce nových pracovních míst by mělo být výraznou vzpruhou zaměstnanosti ve třech jmenovaných regionech, kde je momentálně bez práce téměř 30 tisíc lidí. "Míra nezaměstnanosti v regionu by pak mohla do tří let klesnout až na osm procent," uvedl už dříve Zdeněk Hejna z chomutovského úřadu práce.

Současná míra nezaměstnanosti na Mostecku je přes dvacet procent, na Chomutovsku kolem čtrnácti a na Lounsku kolem dvanácti procent.

Autobusy i byty
Každodenní přesuny lidí dojíždějících do průmyslové zóny budou vyžadovat odpovídající autobusovou dopravu. "Probíhají jednání s krajem o dopravní obslužnosti zóny. Pravidelné a dostatečně husté spojení je jednou z podmínek úspěšnosti zóny," potvrdila Šťastná.

V Žatci mají Japonci zájem na postavení tří stovek bytů. Město připravuje pozemky v lokalitách Pod Kamenným vrškem a Klín.

Triangle je jediná strategická průmyslová zóna v Ústeckém kraji. Když sešlo z příchodu automobilky Hyundai, prodal v polovině roku kraj 23 hektarů plochy společnosti IPS Aplha a dalších 40 hektarů pak také firmě Hitachi.

IPS Alpha je společnou investicí firem Hitachi, Toshiba a Panasonic.

,