Psí hračka v podobě láhve slavné whiskey z Tennessee vedle té skutečné | foto: AP

Výrobce slavné whiskey rozlítila hračka pro psy. Žene jejího výrobce k soudu

  • 48
Výrobce světoznámé whiskey Jack Daniel’s, stejnojmenná palírna v Lynchburgu ve státě Tennessee, se obrátil na americké soudy. Žádá o spravedlnost v případu gumové pískací hračky pro psy, která má podle něj zesměšňovat jeho charakteristickou láhev i poškozovat vydobytou pověst.

Slavný brand podpořily i další firmy, jako je třeba výrobce džínů Levi Strauss nebo představitelé outdoorové značky Patagonia. Případ je i podle nich závažný z hlediska práva na užívání ochranné známky.

Hračka pro psy s názvem Bad Spaniels napodobuje svým tvarem, etiketou i jantarovou barvou slavný alkoholický nápoj. Prodává se za 13 až 20 dolarů, což je v přepočtu zhruba 312 až 480 korun. Na její zadní straně stojí upozornění, že se známým nápojem není nijak spojena. Hračka je v prodeji už od roku 2014. Informovala o tom agentura AP.

Výrobce hračky nařčení odmítá a tvrdí, že Jack Daniel si ze sebe neumí udělat legraci. „Je ironie, že smysl pro humor postrádá právě přední americký výrobce whiskey,“ napsali právníci arizonského výrobce hračky americkému soudu a sdělili, že společnost Jack Daniel’s proti nim vede válku.

Psí hračka v podobě láhve od whiskey je součástí sady výrobků, která má napodobovat různé láhve od piva, vína nebo limonád. Řadí se mezi ně třeba o hračka Mountain Drool, která paroduje oblíbený perlivý Mountain Dew od Pepsi Co anebo Heinie Sniff’n parodující pivo Heineken. Soud v roce 2008 už firmě zakázal prodávat její parodické hračky na pivo Budweiser.

„Jistě, každý má rád dobrý vtip. Ale tento je motivovaný ziskem a mate spotřebitele. Zneužívá těžce získanou dobrou pověst společnosti Jack Daniel’s. Pokud firma může mást spotřebitele hračkami pro psy, mohou ostatní dělat totéž třeba s marihuanovými bonbony,“ napsala hlavní právní zástupkyně společnosti Jack Daniel’s Lisa Blattová.

Psí pískalinka Bad Spaniels není v posledních letech jedinou hračkou, která vyvolala takový veřejný poprask. Například výrobce luxusních tašek Louis Vuitton už dříve zažaloval výrobce žertovných psích plyšových kousátek nazvaných Chewy Vuiton. Federální odvolací soud se v roce 2007 postavil na stranu výrobce hraček a firma Louis Vuitton tak se svou stížností neuspěla.