Sídlo společnosti Johnson & Johnson.

Sídlo společnosti Johnson & Johnson. | foto: Profimedia.cz

Společnost J & J má platit stovky milionů dolarů, tajila rizika přípravku

  • 9
Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson zaplatí za svůj podíl na takzvané opioidové krizi pokutu 572 milionů dolarů (13,3 miliardy Kč). Rozhodl tak soud v americkém státě Oklahoma. Částka bude využita na léčbu závislých na opioidech. Firma se proti verdiktu chystá odvolat.

Podle soudu J&J a někteří další výrobci a distributoři přípravků na bolest nepravdivě informovali o návykových rizicích opioidů a zároveň nadhodnocovali jejich výhody, informuje zpravodajský server BBC. Počátkem roku se ve stejném případu se státem Oklahoma dohodla jiná farmaceutická společnost, Teva Pharmaceutical Industries. Platit bude 85 milionů dolarů.

Podle amerických center pro kontrolu a prevenci nemocí měly opioidy mezi roky 1999 a 2017 podíl na téměř 400 tisících úmrtí z předávkování. Podle právníků státu Oklahoma zemřelo v tomto americkém státě od roku 2000 na předávkování opioidy asi šest tisíc lidí.

Výsledek soudního stání v Oklahomě pečlivě sledují žalobci v asi dvou tisících podobných soudních procesech, o nichž má v říjnu rozhodovat soud v americkém státě Ohio. Akcie J&J na zprávu nicméně zareagovaly růstem, protože se investoři obávali, že pokuta bude výrazně vyšší, uvedl severoamerický korespondent BBC Peter Bowes.

,