Italská vláda přemýšlí o vstupu do Fiatu

Velmi zlehka ale přece zřejmě uvažuje italská vláda o vstupu do koncernu Fiat. Finanční problémy strojírenského kolosu ovládaného rodinou Agneliů a věřitelskými bankami zatím řešila jen jako zprostředkovatel. O jejím přímém zapojení hovořil před novináři jeden ze senátorů vládní koalice.

"Věřím, že majetkový vstup vlády do Fiatu nebude nutný," prohlašuje zatím premiér Silvio Berlusconi. Prohlášení senátora Iva Trolliho o tom, že má kabinet na stole studii o možnostech nákupu akcií Fiatu označil za zákulisní drb.

Už svým zapojením do diskusí se stávkujícími odboráři v uplynulých týdnech ale dala Berlusconiho vláda najevo, že nemůže nechat firmu jen tak padnout do zajetí věřitelských bank, u nichž má miliardové dluhy.

Propouštění z Fiatu si ještě zastávkují

 

 

Koncern, jemuž dělá problémy hlavně ztrátová automobilová divize, je totiž největším soukromým zaměstnavetelem v zemi a jeho krach by byl těžkou ranou pro ekonomiku Apeninského poloostrova.

Ředitel Fiatu opustil své horké křeslo
Do čela Fiatu usedne třetí generální ředitel za posledního půl roku. Dosavadní šéf italské automobilky Gabriele Galateri totiž na svou pozici v úterý rezignoval. Jeho nástupcem zvolila dozorčí rada Alessandra Barberise.

Jeho prvním úkolem po příchodu do funkce bude zřejmě rozptýlit obavy z toho, že personální zemětřesení ohrozí dohody s věřiteli dosažené letos na jaře.

Hlavními věřiteli Fiatu jsou čtyři přední italské banky. Ty v květnu poskytly společnosti úvěr ve výši tří milionů eur. Zároveň však automobilce nastavily striktní mantinely, podle kterých musí snižovat míru zadlužení a ozdravovat své finance.

,