Italové dokončují koupi Živnobanky

Prodej Živnostenské banky italskému bankovnímu ústavu UniCredito se chýlí ke konci. Podle informací italského deníku Milano Finanza by Italové měli dokončit jednání s německým vlastníkem banky do konce tohoto týdne. Italové by za osmdesát pět procent šesté největší české banky měli zaplatit dvě stě milionů eur neboli šest miliard korun.

Nástup Italů by mohl vrátit do čela Živnobanky jejího bývalého šéfa Jiřího Kunerta, který ji donedávna vedl. Ten loni odešel do vedení slovenské Polnobanky, kterou vlastní právě Unicredito, třetí největší italská banka.

Zástupci německé Bankgessellschaft Berlin, která Živnobanku prodává, odmítli sdělit podrobnosti. "Jednání ještě probíhají, takže to nemůžeme komentovat," řekla tisková mluvčí Christine Peters.

Bankéři v Česku očekávají, že převzetí italskou Unicredito už zřejmě nestojí nic v cestě. "Vzhledem k tomu, že tu banku určitě znají díky Kunertovi, a vzhledem k tomu, že už mají nějakou dobu exkluzivitu, by se to v tomto termínu mohlo stihnout," míní jeden investiční bankéř.

Živnobanka byla dlouho světlou výjimkou na českém finančním trhu, protože jí nepostihla krize českého bankovního sektoru během devadesátých let, kdy banky napůjčovaly miliardy korun podnikům, jež později zkrachovaly.

Růst Živnobanky však ochromila loňská krize jejího německého vlastníka, Bankgesell- schaft Berlin, jehož musel zachraňovat stát. Nedostatečná podpora akcionáře, který byl nucen Živnobanku nabídnout k prodeji, mimo jiné přispěla k tomu, že banka neudržela krok na stále konkurenčnějším bankovním trhu v Česku.

Vstup UniCredita, druhého největšího vlastníka bank ve střední Evropě, však slibuje posílení retailové strategie, tedy orientace na drobné klienty, v Živnobance, tvrdí analytici.

UniCredito už se neúspěšně ucházela o Komerční banku a také se zajímala o koupi CCS, která provozuje platební karty na benzinkách. O ni se teď podle zdrojů z bankovních kruhů nejvíce zajímá německá HVB Bank a francouzská BNP Paribas.