Tisícovka pekařů se může začít ohlížet po nové práci. Ilustrační foto

Tisícovka pekařů se může začít ohlížet po nové práci. Ilustrační foto | foto: MF DNES

HN: Pekárny propustí 1000 lidí, tučné odstupné nebude

  • 12
Na tisícovku pekařů přijde o práci. Lídři českého pekárenského trhu Delta Pekárny a Odkolek dostali letos v únoru povolení ke spojení. Nově vzniklá firma se chce nyní zbavit čtvrtiny ze čtyř tisíc zaměstnanců. Informují o tom Hospodářské noviny.

"Ze čtyř tisíc současných zaměstnanců zůstanou maximálně tři tisíce. Nemáme jinou možnost, jak racionalizovat výrobu," řekl deníku Marko Pařík, jenž spolu s bratrem Jaroslavem skupinu ovládá.

Fúzi povolil pekařům po více než dvou letech žádostí antimonopolní úřad letos v únoru. (více zde)

Mluvčí pekáren Jaroslav Pomp upozornil, že větší část z propouštěných už společnost opustila. "Většina zaměstnanců z tohoto počtu již byla uvolněna v rámci restrukturalizace v minulých měsících a žádné dramatické propouštění ve společnosti již nebude realizováno," sdělil.

Uskupení Delta-Odkolek je jasnou českou jedničkou, připomíná list. S osmimiliardovými tržbami ovládá zhruba čtvrtinu trhu. Právě hrozba ovládnutí trhu původně vedla antimonopolní úřad k tomu, že spojení nepovolil. - více zde

Zaměstnanci se proto nemohou těšit ani na tučné odstupné jako dostali zaměstnanci Českých aerolinií (více zde) nebo pracovníci společnosti Mittal Steel Ostrava. Ti z firmy odcházeli i s půlmilionem v kapse. - více zde

Pekárny podle mluvčího Jaroslava Pompa pouze dodrží obvyklou výši odstupného, nařízenou zákonem.

"Oddalování fúze nás stálo spoustu prostředků. Kamióny Odkolku a Delty se vzájemně křižovaly, když rozvážely zboží jedné nebo druhé firmy," vysvětluje Pařík.

Firma se nyní chce zbavit nejen "zdvojené činnosti, ale také zastaralých technologií, píší Hospodářské noviny. Jen letos chce firma do moderních linek investovat 400 milionů korun, další investice plánuje i v příštím roce.

Pekárny navíc čeká ještě soudní bitva. Podle antimonopolního úřadu by měla firma zaplatit za cenový kartel z roku 2003. Tehdy ještě oddělené firmy Delta, Odkolek a společnost Penam se prý domluvily o cenách a skokově zvýšily cenu pečiva. V případu padlo již několik verdiktů. Naposledy na konci srpna rozhodl brněnský soud, že kartel neexistoval. Nejméně jeden verdikt ale pekárny ještě čeká a je tedy možné, že se sankci v řádech milionů nevyhne. - více zde

,