Svěcení v Trianglu - Slavnostní zahájení stavby firmy  IPS Alpha Technology...

Svěcení v Trianglu - Slavnostní zahájení stavby firmy IPS Alpha Technology v průmyslové zóně Triangle u Žatce. (18. září 2006) | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Hitachi zahájila u Žatce stavbu závodu za miliardy

  • 6
V zóně Triangle u Žatce začíná růst nový závod japonské společnosti Hitachi. V továrně se budou vyrábět ploché televizní obrazovky. Celkem zde Japonci investují 2,5 miliardy korun a dají práci až dvěma tisícovkám lidí.

"Okamžitě začneme s náborem tisíce zaměstnanců. Od ledna příštího roku budeme přijímat pracovníky do dělnických profesí, už za měsíc ale uzavřeme první smlouvy s inženýry a manažery," řekl výkonný ředitel společnosti Hitachi Home Electronics Czech John Conlon.

"Pokud poptávka po televizorech v Evropě splní naše očekávání, zvýšíme postupně stav zaměstnanců až na dvojnásobek," dodal Conlon.

Výrobu chce společnost rozjet v polovině příštího roku. Měsíční plán produkce počítá s 80 tisíci LCD televizemi a 100 tisíci plazmovými displeji.

Výrobu LCD displejů bude pro Hitachi zajišťovat společnost IPS Alpha, která má továrnu hned vedle budoucího závodu Hitachi. IPS Alpha je strategickou aliancí tří renomovaných firem: Hitachi, Panasonic a Toshiba.

Za 42 hektarů pozemků zaplatila Hitachi Ústeckému kraji zhruba 58 milionů korun. Cena pět eur (asi 140 korun) za metr čtvereční je součástí investiční pobídky pro prvního investora v zóně.

Hitachi úlevu získala jako člen konsorcia IPS Alpha. Tržní cena technicky připravených pozemků je podle znalců 300 korun za metr čtvereční.

,