Montážní linka Fordu v americkém Waynu. (Ilustrační snímek)

Montážní linka Fordu v americkém Waynu. (Ilustrační snímek) | foto: AP

Ford uzavře tři evropské továrny, o práci přijdou tisíce lidí

  • 76
Americká automobilka Ford Motor se rozhodla uzavřít dvě továrny v Británii poté, co již ve středu ohlásila zavření závodu v Belgii. Ford tak zcela ukončí svou produkci vozů v Británii. Tyto tři továrny zaměstnávají celkem 5 700 lidí.

Firma chce v rámci restrukturalizace, která má vrátit její evropské aktivity k zisku, snížit svou výrobní kapacitu v Evropě o 18 procent, tedy o 355 tisíc vozů ročně.

Automobilka varovala, že ztráta jejích evropských aktivit by v letošním roce mohla překročit 1,5 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard korun). Uzavření tří továren by společnosti mělo ušetřit 450 až 500 milionů dolarů ročně. Spolu s dříve ohlášenými kroky ke snížení nákladů by mělo vést k poklesu počtu zaměstnanců Fordu v Evropě o 6 200 osob, což odpovídá zhruba 13 procentům evropské pracovní síly automobilky.

Soumrak automobilek v Evropě

Firma uvedla, že v příštím roce uzavře továrnu v britském Southamptonu, která během uplynulých 45 let vyrobila zhruba šest milionů vozů Ford Transit. Uzavřen bude také menší závod v Dagenhamu, který továrně dodává součástky. Výroba vozů Ford Transit bude podle odborů přesunuta do Turecka.

Ford tak zcela ukončí svou produkci vozů v Británii. Jeho ostatní britské závody vyrábí pouze motory a další automobilové součástky. Ford zaměstnává v britských závodech celkem 11 400 lidí. Ve středu firma oznámila, že do konce roku 2014 uzavře svoji továrnu v belgickém městě Genk, což povede k zániku 4 300 pracovních míst.

Ford je druhou největší automobilkou ve Spojených státech. Evropa má na jeho celkovém prodeji čtvrtinový podíl. Poptávku po automobilech v západní Evropě nyní tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. Výzkumná společnost R. L. Polk tento měsíc předpověděla, že prodej aut v západní Evropě se letos sníží o milion vozů na 11,76 milionu.

,