Flotilu ČSA rozšíří Airbus, Boeing neuspěl

  • 25
České aerolinie vybraly dodavatele 12 letadel pro střední tratě. Zakázku za miliardy korun získal evropský Airbus, americký Boeing neuspěl. Český letecký dopravce vybral i výrobce motorů. Nové Airbusy bude pohánět motor firmy CFM International. Naprázdno vyšla společnost International Aero Engines.

„Na základě dnešního rozhodnutí výběrové komise, představenstva a dozorčí rady byla nabídka společnosti Airbus vyhodnocena jako celkově nejvýhodnější,“ uvedly aerolinky v tiskové zprávě.

Přestože se nová letadla začnou v hangárech aerolinek objevovat teprve v letech 2006 až 2008, v pěti airbusech budou moci pasažéři cestovat už příští rok. Tři stroje A 320 a dvě letadla A 321 totiž ČSA získají do překlenovacího pronájmu do doby než se uskuteční dodávka prvních z dvanácti strojů.

Oba rivalové se snažili českou společnost přesvědčit, že právě jejich stroje jsou tou lepší volbou. Boeing zdůrazňoval zejména fakt, že jejich stroje ČSA používají už v současnosti.

Zaškolení pilotů by proto bylo snadnější a rychlejší. Boeing zdůrazňoval, že jeho stroje mají i delší dolet a nižší spotřebu paliva.

Letadla Airbusu A 320 a A 319 ale nakonec nad americkými stroji Boeing 737-800 zvítězila. Airbus vsadil na vyšší komfort cestujících i snadnější přepravu nákladu. - více zde

Kapacita letadel by měla být kolem 160 cestujících, bez problémů by měla zvládnout vzdálenost asi 5 000 kilometrů.

České aerolinie mají v současné době 43 strojů, flotilu ale rozšiřují a do roku 2014 by měla čítat 63 letadel. Prioritou jsou pro ČSA zejména střední tratě. Právě tyto linky se totiž zásadním způsobem podílejí na přepravních výnosech a ziscích.

Kromě těchto typů strojů ale chtějí ČSA v roce 2006 nahradit i svá současná dálková letadla Airbus A 310. Obnova flotily regionálních letadel je naplánována do konce roku 2007 a počítá se pro ni s letadly ATR 42-500.

,