Za sedm let v ČR ještě fitness centra Holmes Place nevydělala. Ilustrační foto

Za sedm let v ČR ještě fitness centra Holmes Place nevydělala. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Fitness centra Holmes Place kasírují klienty za absenci

  • 186
Fitness centra Holmes Place si přichystala pro své klienty nemilé překvapení. Pokud jste si před půl rokem předplatili kartu na cvičení, možná se teď divíte, že účet je prázdný a karta zrušená. Řetězec změnil podmínky a účtuje si za měsíční absenci 120 korun. Kdo nepřijde půl roku, přijde o tři tisíce a karta se mu zruší.

"Upozornila mě na to kamarádka, když si dobíjela kredit a přečetla si účtenku. Nikdo nám o změně neřekl. Připadá mi nepřijatelné trestat někoho za to, že nepřijde cvičit," říká Jitka Zykánová, členka fitness klubu na pražském Smíchově.

Ještě horší postih čeká toho, kdo nepřijde cvičit půl roku. Karta se mu zruší a za deaktivaci se strhnou tři tisíce korun. Případné zbylé peníze si musí klient vyžádat do 30 dnů. "Není to překvapivá změna, je to v obchodních podmínkách už od začátku roku," hájí se manažerka pražské pobočky na Smíchově Linda Nepožitková.

Společnost Holmes Place Czech Republic provozuje čtyři fitness kluby v Praze, z toho ve dvou z nich (Energy Černý Most a Energy Smíchov) je možné si pořídit předplacenou kartu, ostatní vyžadují alespoň roční členství.

Problém je, že podmínky se zveřejňují jen na recepci klubu nebo si člen musí požádat o jejich zaslání. Drobným písmem se v nich píše, že firma může jednostranně pravidla změnit a nová začínají platit začátkem následujícího měsíce. Od toho okamžiku má klient jen sedm dní na rozhodnutí, jestli členství kvůli změně ukončí a nechá si vrátit vložené peníze.

Zákazníkům, kteří se proti stržení peněz ozvou (zatím více než sto lidí), nabízí firma kompenzaci - vstupy zdarma. Kdo se neohradí, má smůlu. "Ke klientům přistupujeme individuálně," říká Nepožitková s tím, že si je chtějí udržet. "Klienti jsou o změně uvědoměni při registraci nové karty nebo při vložení nového kreditu. Pokud se tak někdy nestalo, velmi nás to mrzí a uděláme maximum, aby se to neopakovalo," říká vedení Holmes Place prostřednictvím své mediální agentury.

Firmě se předplacené karty nevyplácejí a snaží se přimět zájemce o lepší tělo k ročnímu členství. Britský řetězec fitness center působí v Česku od roku 2003 a zatím nevykázal zisk. Poslední údaj z roku 2008 hovoří o ztrátě 50 milionů korun. V Evropě a v Izraeli provozuje přes 70 poboček.