Finové spouštějí v Ústí výrobu výtahů

  • 1
Přední výrobce výtahů, firma Kone, otevřela svůj závod v Ústí nad Labem. Investovala do výstavby a vybavení téměř půl miliardy korun a zaměstná nejméně šedesát lidí, uvedla agentura CzechInvest.

Finská společnost už dříve uvedla, že postupně plánuje přijmout další zaměstnance. Do čtyř let by tu mělo pracovat asi 250 lidí.

"Dnes činí podíl Skandinávie a Finska na objemu přímých zahraničních investic do České republiky dohromady pouhé jedno procento, příchod první významné finské výrobní firmy, jako je Kone, by mohl inspirovat také další velké investory ze severu," upozornil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Kone je čtvrtým největším výrobcem výtahů a eskalátorů na světě. Na trhu působí už 96 let. Výrobou komponent v průmyslové zóně Severní Předlice chce pokrýt potřeby trhu ve střední Evropě.

Firma Kone v průmyslové zóně Předlice v Ústí nad Labem. Specializuje se na výrobu dopravních pásů a výtahů. (21. prosince 2004)

Ministr průmyslu a obchodu Finska Mauri Pekkarinen ve firmě Kone v průmyslové zóně v Předlicích v Ústí nad Labem. Zcela vlevo je Martin Jahn, místopředseda vlády pro ekonomiku. (21. prosince 2004)

Ministr průmyslu a obchodu Finska Mauri Pekkarinen přestříhává slavnostní pásku ve firmě Kone v průmyslové zóně v Předlicích v Ústí nad Labem. Vpravo je Martin Jahn, místopředseda vlády pro ekonomiku. (21. prosince 2004)

Ministr průmyslu a obchodu Finska Mauri Pekkarinen si fotografuje zpívající děti při zahájení provozu firmy Kone v Ústí nad Labem. Zcela vlevo je Martin Jahn. (21. prosince 2004)