City Tower na Pankrácké pláni

City Tower na Pankrácké pláni - Budova bývalého Československého rozhlasu, dnešní City Tower, je se svými 109 metry nejvyšší budovou v České republice. | foto: ECM

ECM si půjčila 10 milionů eur na mrakodrap na Pankráci

  • 10
Realitní společnost ECM, které v posledních týdnech ukrajovala finanční krize až desítky procent z hodnoty akcií, si vzala půjčku přes deset milionů eur od Raiffeisenbank. Peníze investuje do dostavby nejvyšší budovy v Česku - City Tower.

Developerská společnost tak navyšuje svůj úvěr u banky o 10,5 milionů eur na 75 milionů eur. “Jsme velice rádi, že jsme podepsali navýšení financování projektu City Tower, což dle našeho názoru svědčí o vysoké kvalitě projektu z hlediska celkových finančních a komerčních parametrů, včetně rostoucí úrovně pronájmu kancelářských ploch i úrovně nájemného," uvedla vicepresidentka společnosti ECM Jana Žejdlíková.

Mrakodrap City Tower na Pražské Pankráci je nejvyšší budovou České republiky. Ční do výšky 109 metrů, má 27 nadzemních a tři podzemní podlaží a nabízí 44 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor. Doba splatnosti půjčky u Raiffeisenbank je 15 let.

Akcie ECM utrpěly v posledním roce velké ztráty na burze a v době kulminace krize v posledním měsíci přicházely v některých dnech na pražské burze o desítky procent. Kvůli prudkému propadu museli makléři dokonce několikrát zastavit obchodování s akciemi developera. Cena za jednu akcii ECM byla před rokem 1600 korun, nyní se obchoduje za 325 korun.

Minulý rok klesl firmě zisk meziročně o tři čtvrtiny.

. ECM

Firmu založil v roce 1991 Milan Janků, který je zároveň jejím většinovým vlastníkem. Společnost má sídlo v Lucembursku a Janků ji vlastní přes nizozemský fond. Vedle Česka firma působí v Rusku, Polsku a Číně.