City Tower na Pankrácké pláni

City Tower na Pankrácké pláni - Budova bývalého Československého rozhlasu, dnešní City Tower, je se svými 109 metry nejvyšší budovou v České republice. | foto: ECM

ECM Group dala nabídku na převzetí ECM Real Estate

  • 1
Realitní společnost ECM Group dala nabídku na dobrovolné převzetí ECM Real Estate Investments, která je jedním z členů burzy. ECM Group chce získat kontrolní podíl společnosti. Za jednu akcii nabízí 303 korun.

ECM Group nyní v ECM Real Estate vlastní 30 procent akcií. Real Estate patří ke společnostem, jejichž akcie na pražské burze v posledních týdnech padaly nejrychleji. Od začátku roku se propadly o více než 75 procent. Před rokem byla cena za akcie ECM osmkrát vyšší. - více čtěte zde

ECM Group odůvodnila nabídku na převzetí snahou koncentrovat vlastnictví v developerské firmě v době krize na finančních trzích. Přístup k bankovním úvěrům se developerům značně ztížil, banky jsou všeobecně opatrnější.

"Po obnově důvěry bankovního sektoru bude nutné prokázat dlouhodobý stabilní strategický plán referenčního či majoritního akcionáře, aby společnost mohla nadále udržovat zdravou bilanci vlastních a cizích zdrojů," uvedla firma.

Od převzetí kontrolního podílu v ECM Real Estate si ECM Group slibuje také zabránění převzetí firmy od třetí osoby, které prý s ohledem na celkovou situaci trhů nelze vyloučit. To by však údajně vedlo ke zhoršení pozice ECM Real Investments na trhu financování.

ECM

ECM má sídlo v Lucembursku a vlastní ji přes nizozemský fond Milan Janků. Vedle Česka firma působí v Rusku, Polsku a Číně. Portfolio ECM tvořilo ke konci letošního srpna 13 developerských a devět investičních projektů s celkovou plochou přes 518 tisíc metrů čtverečních.

,