Dráhy snížily ztrátu na čtyři miliardy

  • 4
Českým drahám se loni podařilo snížit meziročně ztrátu o 800 milionů korun. Přestože vedení společnosti to považuje za potvrzení lepšícího se hospodaření, výsledná ztráta dosáhla čtyř miliard korun. Drahám se také poprvé podařilo získat výrok auditora bez výhrad.

"Výsledek hospodaření za rok 2001 je podle auditorské firmy Deloitte & Touche v souladu se zákonem o účetnictví a příslušnými předpisy České republiky a poprvé v historii Českých drah je výrok auditora bez výhrad z důvodu nesouhlasu," uvedl tiskový mluvčí Petr Šťáhlavský.

Dodal, že výhrady auditora k účetní opatrnosti z minulých let se tak podařilo odstranit. Dosažená ztráta byla o 1,3 miliardy korun nižší, než se plánovalo v rozpočtu.

"Správně nastoupený směr hospodaření potvrzuje i provozní hospodářský výsledek, který se meziročně a proti rozpočtu zlepšil o 2,3 miliardy korun," dodal mluvčí. Dráhy počítaly s provozní ztrátou 3,5 miliardy korun.

Zákon o drahách

Zákon o drahách přisuzuje drahám právo inkasovat od státu v plném rozsahu ztrátu z dopravy ve veřejném zájmu. Loni ji ale dostaly uhrazenou jen částečně, pravděpodobně se tak stane i letos.

Vlakem se znakem ČD jelo loni 188 milionů lidí, což bylo o 3,5 procenta více než v roce 2000. Nákladní vlaky přepravily 90 milionů tun zboží, což je srovnatelné s předchozím rokem.