ČSOB

ČSOB | foto: iDNES.cz

ČSOB za půl roku stoupl zisk o pětinu. Banka vydělala 7 miliard

  • 7
Největší banka v ČR podle objemu aktiv ČSOB letos za šest měsíců vydělala 7,14 miliardy korun. Je to o 21 procent více než loni. Matce ČSOB, belgické skupině KBC, ale spadl ve druhém čtvrtletí zisk o polovinu, srazily ho mimořádné výdaje.

Čistý zisk belgické finanční skupiny KBC, jež vlastní českou ČSOB, se ve druhém čtvrtletí propadl více než o polovinu na 149 milionů eur (3,7 miliardy Kč). Zisk ale překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 105 milionů eur. Před rokem byla banka v plusu ve výši 302 milionů eur.

Za poklesem zisku KBC stály různé mimořádné položky, včetně nákladů na restrukturalizaci. Bez zahnutí mimořádných položek se čistý zisk meziročně zvýšil o 35 procent na 554 milionů eur. "Celkově jsme s výsledky za letošní druhé čtvrtletí spokojení," prohlásil generální ředitel společnosti Jan Vanhevel.

KBC již dříve oznámila, že uvede na pražskou burzu 30 až 40 procent akcií ČSOB. Tento krok je součástí restrukturalizačního plánu KBC, který v listopadu schválila Evropská komise. KBC se v rámci tohoto plánu zavázala prodat řadu aktivit, aby získala svolení ke státní pomoci.

,