Kontrola reaktoru v jaderné elektrárně Temelín

Kontrola reaktoru v jaderné elektrárně Temelín | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Nový Temelín je příliš velké sousto. ČEZ shání strategického partnera

  • 68
Energetický gigant ČEZ si je stále méně jistý, že dokáže dostavbu jaderné elektrárny Temelín zvládnout sám. Firma začala zvažovat spolupráci s případným partnerem, který by s financováním obří zakázky pomohl.

ČEZ v tiskové zprávě oznámil, že prověří možnost vstupu strategického partnera do přípravy dostavby jaderné elektrárny Temelín. Podle společnosti je výstavba i provoz jaderných projektů konsorcii několika firem v Evropě běžný jev.

"I násobně větší francouzská EdF staví projekt ve Flamanville se společností Enel," uvedl tiskový mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

ČEZ už údajně oslovilo několik zájemců. Firma se však rozhodla, že eventuálního partnera vybere ve výběrovém řízení. V současnosti probíhá tendr na dodavatele pro výstavbu Temelína. Vzhledem k tomu, že výběrové řízení probíhá v důvěrném režimu, vstoupil by případný partner do projektu až po podpisu smlouvy s dodavatelem. Ten se očekává v příštím roce.

"ČEZ je připraven financovat projekt z vlastních zdrojů a dostupné dluhové kapacity, nabízí se však i mnoho dalších zajímavých investičních příležitostí, na které by skupina ČEZ mohla v případě vstupu partnera do projektu dosáhnout," řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Další motivací je podle něj i případné rozložení rizika výstavby na více subjektů. "Strategické partnerství může ČEZ přinést i nové know-how spojené s výstavbou jaderných elektráren," dodal Beneš.

ČEZ už provedl předběžné tržní analýzy, z nichž vyplývá možnost oslovení více než desítky energetických společností, které již projevily či by mohly mít o jednání o takovém partnerství zájem. Samotný partner by pak podle firmy vzešel až z výběrového řízení s předem přesně definovanými požadavky.

Zástupci společnosti ČEZ možnost vstupu strategického partnera do dostavby Temelína naznačovali již v minulosti. Projevili také obavy ohledně finanční návratnosti dokončené elektrárny. Beneš uvedl, že by chtěl, aby u Temelína byly zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát firmě doplácel rozdíl mezi pevnou cenou. Naopak v případě vyšších cen by ČEZ doplácel státu. Podobným způsobem to funguje například v Británii.