ČEZ ještě neztratil šanci na Slovenské elektrárny

  • 12
Privatizace Slovenských elektráren se zadrhává. Vláda a italský Enel se nemohou shodnout na konečném znění privatizačního kontraktu. Ministr hospodářství Pavol Rusko už dokonce pohrozil, že jednání s Italy zastaví. Pak by se do hry mohl ještě vrátit český zájemce, společnost ČEZ.

"Akceptace našich návrhů, respektive našich zásadních priorit, je zatím velmi nízká. Zbývá poměrně málo času, protože vláda udělila mandát k jednání jen na tři týdny," řekl Rusko agentuře SITA.

Rusko přitom nechce termíny určené na jednání prodlužovat. "Alternativy jsou dvě. Nedoporučíme pokračovat v tomto tendru, nebo doporučíme vyjednávat s uchazečem, který skončil druhý v pořadí."

Slovenská vláda privatizuje 66 procent Slovenských elektráren. Enel za ně nabídl 840 milionů eur. Druhou nejlepší nabídku podal ČEZ - 690 milionů eur.

"Situace dnes vypadá spíš na nedohodu a pokud se zásadním způsobem nezmění přístup partnerů, bude problematické uzavřít dohody v termínu, který jsme si stanovili," dodal Rusko pro SITA.

Ministr zatím neuvedl konkrétní problémy, které se v jednáních objevily.