ČEZ chystá investici v Moskvě.

ČEZ chystá investici v Moskvě. | foto: Michal Klíma, MF DNES

ČEZ chystá stavbu elektrárny v Moskvě

  • 11
ČEZ by měl postavit elektrárnu v Moskvě. Pro stavbu tří bloků o celkovém výkonu 600 MW ho vybraly úřady ruské metropole. Detaily smlouvy budou vyjednány do půl roku, informovala společnost v tiskové zprávě.

Podle tiskové mluvčí společnosti Evy Novákové je zatím těžké předvídat, jakou hodnotu bude připravovaný projekt mít.

"Hodnota transakce bude záležet na konkrétních podmínkách dohodnutých v investiční smlouvě. Bude to ale určitě jedna z největších českých investic v zahraničí," řekla iDNES.cz mluvčí.

Podle odhadu energetického gigantu bude mít kontrakt hodnotu miliard až desítek miliard korun.

Rusko a oblast kolem Moskvy považuje ředitel úseku fúze a akvizice Vladimír Schmalz za velice perspektivní.

"Zažívá velmi dynamický rozvoj a potřeba zabezpečit spolehlivé dodávky elektřiny a tepla pro domácnosti i průmysl je stále naléhavější," uvedl s tím, že ČEZ nyní čekají jednání o podobě smlouvy.

Tři paroplynové bloky, každý o výkonu 200 MW, mají vzniknout na severu ruské metropole, zhruba šest kilometrů severně od Kremlu. Kromě elektřiny budou do blízkého okolí dodávat i teplo, uvedl ČEZ v tiskové zprávě.

ČEZ už v Rusku jeden projekt rozjel. Na konci dubna podepsal smlouvu o založení společného podniku s energetickým obrem RAO JES. Mají se podílet na rekonstrukci a stavbě elektrárny zhruba 200 kilometrů jižně od Moskvy.

,