Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČEZ zahájil obchodování růstem o čtyři procenta. Reaguje na návrh dividendy

  10:21aktualizováno  16:46
Akcie ČEZ zahájily pondělní obchodování na pražské burze růstem o bezmála čtyři procenta a dostaly se na částku 1083 korun za akcii, poté se už ustálily na nižších hodnotách. Akcie reagovaly na páteční informaci o tom, že ministerstvo financí navrhuje vzhledem k rekordnímu zisku energetické společnosti ČEZ výplatu dividendy ve výši 145 korun za akcii.

ilustrační snímek | foto: ČTK

„V růstu je znatelná reakce na páteční oznámení ministerstva financí o vyšší dividendě. Během dnešního dne očekáváme, že se akcie bude pohybovat o něco výše, dramatický nárůst už ale nečekáme. Patrné zároveň je, že akcie mají před datem výplaty dividendy ještě tendenci posilovat. To očekáváme i u ČEZ,“ odpovídala na dotaz iDNES.cz krátce po zahájení obchodování na pražské burze Anna Píchová, analytička společnosti Cyrrus.

Po silném začátku akcie ČEZ začaly mírně ztrácet. Krátce po otevření burzy byly oproti pátečnímu závěru obchodování výš o necelá čtyři procenta, okolo půl jedné už byly proti pátečnímu závěru výše „jen“ o 2,7 procenta. Kolem čtvrté hodiny odpoledne, tedy krátce před koncem obchodování, vykazovaly akcie ČEZ denní růst o 2,5 procenta a ustálily se na částce 1068 korun za akcii.

Výsledek tak odpovídá očekávání analytiků. Stejně jako Píchová, také Jiří Tyleček, analytik společnosti XTB, nečekal, že by se akcie ČEZ během dne posunuly ještě výš. „Reakce je překvapivá, čekala se totiž cena kolem 1100 za akcii ČEZ. Tam si nemyslím, že ještě dospějeme,“ komentoval v průběhu dopoledne Tyleček.

„Obvykle to bývá tak, že když se mimo obchodní hodiny objeví nějaká důležitá zpráva, tak každý, kdo chce této informace využít, tak učiní ještě na začátku obchodování. Když už jsme tedy částky kolem 1100 nedosáhli po otevření burzy, nečekám, že by se tam ještě během dne akcie dostala,“ vysvětloval dále Tyleček s tím, že ale nejde zcela vyloučit, že trhem zahýbe nějaká další, zatím neznámá informace.

Akcie ČEZ mírně stouply už v pátek, krátce před oznámením o návrhu na výši dividendy, který přišel až po pátečním ukončení obchodování na pražské burze. Na trhu tak zaznívaly hlasy, že někdo měl informace o návrhu rekordně vysoké dividendy předem a neváhal jich využít. Analytici to ale vesměs odmítají.

„Za mě to, že by někdo měl informace předem, není prokazatelné. Kdyby to tak bylo, člověk by čekal, že obchodované objemy budou výrazně větší. Spíše si myslím, že tam došlo k nějakému rebalancu,“ vysvětluje mírný cenový růst ještě před zveřejněním návrhu dividendy Tyleček. Rebalancem indexu páteční situaci vysvětluje také analytička Píchová.

Ve chvíli, kdy k rebalanci dochází, tak se v akciovém indexu mění poměr zastoupení jednotlivých akciových titulů. „Informaci o tom, co skutečně za situací stálo, ale nemáme a ani mít nemůžeme. Co se týká zmiňované rebalance, tak to je skutečně jen technická úprava. Jestli stála za pátečním vývojem, opravdu nevíme,“ doplnil Tomáš Vlk, hlavní analytik společnosti Patria.

Také analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek odmítá, že by za pátečním růstem stály nákupy úzké skupiny lidí, která by se k informaci dostala. Podle něj se ale do vývoje cen nepropsala ani rebalance indexu. „Za páteční aktivitou na akciích ČEZ stojí takzvaný tripple witching, což je expirace finančních derivátů, jako jsou futures a opce. Ty způsobily zvýšenou aktivitu na akciích ČEZ a celém indexu,“ popsal pro ČTK analytik.

Peníze můžou chybět

V případě schválení návrhu ministerstva financí na výši dividendy bude podle jeho propočtů vyplacena dividenda ve výši celkem 78 miliard korun, což odpovídá 100 procentům očištěného konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ za rok 2022. Stát drží ve firmě akciový podíl 69,78 procenta a získá tak příjem 54 miliard korun se splatností v obvyklém termínu 1. srpna, dodal resort financí v tiskové zprávě.

Vedení ČEZ navrhlo vyplacení 80 procent z loňského čistého zisku, což činí 117 korun na akcii. O obou návrzích se bude hlasovat na valné hromadě, která se letos uskuteční v pondělí 26. června, informovalo ministerstvo.

I v případě návrhu vedení ČEZ jde zatím o nejvyšší částku, jakou by kdy společnost akcionářům vyplácela. V případě schválení návrhu vedení firmy by ČEZ akcionářům na dividendách vyplatil téměř 63 miliard korun, z toho 44 miliard by plynulo do státní kasy.

Rekordní dividenda ale podle Tylečka není úplně pozitivní zpráva. ČEZ by podle něj totiž mohl do budoucna postrádat prostředky na důležité investice. „Je potřeba si uvědomit, že o výši dividendy následně klesne cena akcie, není to tedy zadarmo. Zisk může společnosti v budoucnosti chybět, má totiž v plánu nové elektrárny a další investice. To, že si zisk stát nechá vyplatit a vyplatí jej i těm třiceti procentům minoritních akcionářů nepovažuji za dobrou zprávu,“ komentuje analytik.

Loni představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, ale stát požadoval vyšší výplatu. Ministerstvo financí pak na valné hromadě prosadilo jako největší akcionář svůj návrh na dividendu 48 korun za akcii. Stát jako majoritní akcionář získal zhruba 18 miliard korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...