V USA bude pro firmu pracovat z počátku 11 zaměstnanců. Ilustrační foto.

V USA bude pro firmu pracovat z počátku 11 zaměstnanců. Ilustrační foto. | foto: Linet

Český výrobce postelí Linet otevřel pobočku v USA. Do pěti let chce utržit přes miliardu

  • 0
Tuzemský výrobce nemocničních lůžek Linet se vydal za oceán. Firma v úterý otevřela novou pobočku ve Spojených státech a do pěti let zde plánuje utržit 100 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun).

"Přímé působení v zahraničí se nám vyplácí. Věříme, že tato strategie bude úspěšná i v USA," uvedl ředitel společnosti Zbyněk Frolík.

Americký trh ovládají prakticky dva domácí výrobci. Linet vidí své šance především v současné situaci, kdy je 90 procent tamních nemocnic nuceno šetřit. Prosadit se chce především díky vyspělé technologii.

"Linet dodává na trh výrobky s řadou benefitů pomáhajících snížit náklady na péči," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Sídlo americké dceřiné společnosti vznikne v největším městě státu Severní Karolína Charlotte. Pobočku povede Američan Colin Bain, který se v oboru zdravotnické techniky pohybuje řadu let. Kromě něj bude pro firmu pracovat dalších 10 lidí, většinou obchodníků. Linet Americas bude ze začátku působit na území 28 států Unie, v dalších letech plánuje expanzi na celé území USA.

"Dokázali jsme se prosadit v 93 zemích světa, například v mimořádně náročném Japonsku. Naše produkty mají všechny předpoklady uspět i tady," věří Frolík.

Americké zastoupení bude v pořadí šestou zahraniční dceřinou společností Linetu. Firma má již pobočky ve Velké Británii a na klíčových trzích EU, kterými jsou Francie, Itálie, Španělsko a Švédsko.

Linet patří mezi čtyři největší společnosti na světě v oboru nemocničních lůžek. V Želevčicích u Slaného ročně vyrobí desítky tisíc lůžek, které vyváží do celého světa.

Naposledy získala společnost lukrativní zakázku v Brazílii, kam vyveze 6 500 lůžek za zhruba 150 milionů korun. (o zakázce čtěte více zde)

Loňské konsolidované tržby přesáhly dvě miliardy korun.