Tele2 odchází kvůli regulačnímu rámci na trhu. Ilustrační foto

Tele2 odchází kvůli regulačnímu rámci na trhu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Českou pobočku Tele2 koupily Radiokomunikace

  • 6
Alternativní operátor Tele2 odchází z Česka. Svou zdejší pobočku prodala mateřská švédská firma společnosti Radiokomunikace. Jako důvod svého rozhodnutí Tele2 označila neuspokojivou regulaci českého telekomunikačního trhu.

"Tele2 se rozhodl prodat své aktivity v České republice kvůli nedostatečnému zlepšení regulačního rámce. Očekávali jsme zlepšení regulace v České republice. Změny jsme v této oblasti zaznamenali, ale bohužel ne k lepšímu," uvedla firma ve zprávě ke čtvrtletním výsledkům.

"Tele2 se rozhodl prodat své české aktivity společnosti Radiokomunikace," dodala firma bez dalších podrobností.

Značka Tele2 bude fungovat ještě zhruba půl roku a potom zanikne. Samotná
firma Tele2 postupně své aktivity v Česku zcela utlumí. Radiokomunikace budou mít po sloučení přes 450 tisíc zákazníků.

"Počtem zákazníků se Radiokomunikace stanou druhým největším operátorem pevných linek v České republice hned po Českém Telecomu a největším alternativním telekomunikačním operátorem u nás s počtem zákazníků v řádu statisíců," řekl místopředseda představenstva Radiokomunikací Scott Baker.

Tržby by měly vzrůst z loňských 2,3 miliardy na tři miliardy korun a zisk z loňských 128 milionů o 20 až 40 procent podle toho, jaké náklady si akvizice vyžádá.

Tele2 se na českém trhu od svého vstupu v roce 2000 zaměřuje na poskytování telekomunikačních služeb domácnostem. Nejdříve nabízela bezdrátový internet a od roku 2002 i hlasové služby, které mnohdy nabízí za nižší ceny než například dominantní Český Telecom.

Radiokomunikace vstoupily na telekomunikační trh pro domácnosti v roce 2003 nabídkou internetového připojení a telefonování. Firma je rovněž dominantním provozovatelem rozhlasových a televizních vysílačů.

Majoritním vlastníkem společnosti je přes firmu JTR Management konsorcium Bivideon. Radiokomunikace vlastní 39,2 procenta v mobilním operátoru T- Mobile.

, ,