ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Fastfood nabídne hamburgery z „nízkoemisních“ krav, které se nenadýmají

  • 75
Fastfoodový řetězec Burger King začne ve vybraných provozovnách prodávat hamburgery se speciálním masem. Pochází z krav, které kromě standardní stravy konzumují také citronovou trávu. Tato „dieta“ má osekat denní objem emisí metanu, které dobytek vyprodukuje, o jednu třetinu. Metan je jedním z nejvýznamnějších skleníkových plynů.

V nabídce několika restaurací Burger King se v úterý objevil hovězí hamburger, jehož produkce údajně tolik nezatěžuje životní prostředí. Provozovny v amerických městech Austin, Los Angeles, Miami, New York a Portland začaly využívat maso z krav, které drží speciální dietu.

Burger King si celý rok utahoval z konkurenta, do reklam schovával Big Mac

Předběžné testy podle firmy naznačují, že díky přidání 100 gramů citronové trávy do denního krmení krávy uvolňují při trávení méně metanu. Během posledních tří až čtyř měsíců před porážkou tak lze jejich denní „emise” zredukovat až o třetinu.

„Pokud se k nám připojí celé odvětví, od zemědělců přes dodavatele masa až po další značky, můžeme společně ve větším měřítku snížit emise metanu, které přispívají ke klimatické změně,“ uvedl v prohlášení Fernando Machado, marketingový šéf mateřské společnosti Burger Kingu.

Na projektu snížení ekologické zátěže Burger King spolupracoval s Kalifornskou univerzitou a mexickou univerzitou UABC (Universidad Autónoma de Baja California). „Značka Burger King učinila správný krok ke snižování emisí metanu pocházejících z kvašení, jehož zdrojem je hovězí dobytek. Ukázala tak cestu dalším firmám v potravinářském průmyslu,“ myslí si profesor UABC Octavio Castelan.

Nadýmání hospodářských zvířat je jedním z hlavních zdrojů skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Dobytek se na jejich celkových emisích podílí zhruba 14,5 procenty, uvedl server CNBC s odkazem na data Organizaci pro výživu a zemědělství při OSN. Obavy z klimatické změny proto vedou některé spotřebitele k omezování konzumace masa.