Budoucnost Saabu halí mlha spekulací

Co bude se švédskou automobilkou Saab? Zdá se, že odpověď na tuto otázku je buď neznámá, nebo důkladně tajená. Švédský list Dagens Industri nejprve přinesl informace o prodeji ztrátového podniku Číňanům, Japoncům nebo Francouzům, mateřský koncern GM to ale vzápětí vehementně vyvracel.

"Tato zvěst je totální nesmysl. Mnohokrát jsme v posledních týdnech a měsících prohlašovali, jak jsme oddání značce Saab i lidem ve Švédsku," uvedl mluvčí evropské odnože GM Tony Cervone.

Noviny Dagens Industri ale uvádějí s odvoláním na zdroj blízký GM, že Američané v nedávné době kontaktovali potenciální zájemce o Saab - některé čínské firmy, ale i Renault či Nissan.

Manažeři GM ale zdůrazňuje, že si Saab chtějí ponechat v portfoliu jako jednu z mála globálních značek a chtějí s ním oslovit zájemce o luxusnější vozy.

Koncernové vedení ale zároveň zdůraznilo, že Saab potřebuje zlepšit svou produktivitu zvýšením prodejů a rozšířením škály modelů.

GM v současnosti v Evropě propouští, koncernové závody opustí každý pátý zaměstnanec. Snaží se tak vybřednout ze ztrát, vždyť na evropském kontinentu GM naposledy vykázala zisk v roce 1999.

,