Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Řetězec Marks & Spencer má ztráty. České obchody označil za zranitelné

  • 86
Klesající tržby i brexitová dohoda má negativní dopad na prodej v obchodech britské společnosti Marks & Spencer. Za zranitelné označila společnost své prodejny v Irsku, České republice a ve Francii.

Britské maloobchodní společnosti Marks & Spencer kvůli koronaviru klesly ve třetím finančním čtvrtletí tržby o 8,4 procenta na 2,77 miliardy liber (80,5 miliardy korun).

Firma v pátek také varovala, že dohoda o uspořádání vztahů mezi Británií a Evropskou unií bude mít výrazný dopad na prodej v jejích obchodech v EU, protože další papírování způsobí zpoždění dodávek. Za zranitelné přitom podnik označil své obchody v Irsku, České republice a ve Francii.

Dopady šíření nového koronaviru se nejvíce podepsaly na propadu prodeje oblečení a domácích potřeb. Pandemie nemoci covid-19 negativně ovlivňuje poptávku spotřebitelů a firma kvůli omezením, která mají zabránit šíření nemoci, musela zavřít kamenné obchody.

Brexit naostro začal. Doprava zboží je zatím plynulá a bez kolon

Tržby v Británii se za tři měsíce do 26. prosince snížily o 8,2 procenta na 2,5 miliardy liber. Z toho tržby z prodeje oblečení a domácích potřeb spadly o 25,1 procenta. Tržby v kamenných obchodech klesly o 46,5 procenta, propad ale částečně zmírnil prodej přes internet, který se zvýšil o 47,5 procenta. Firmě pomohl i prodej potravin, který vzrostl o 2,2 procenta. Tržby ze zahraničí klesly o 10,4 procenta.

Generální ředitel Steve Rowe označil prodej v předvánočním období vzhledem k omezením a narušení poptávky za solidní. Vyzdvihl hlavně výkon v prodeji potravin a přes internet, uvedla agentura Reuters.

Marks & Spencer v srpnu uvedl, že zruší kolem 7000 pracovních míst. V listopadu pak firma oznámila svou první ztrátu. Loni akcie podniku klesly o 35 procent.

,