Výrobce obleků Blažek je v moratoriu. Propad tržeb nezachránil ani e-shop

  • 346
Městský soud v Praze vyhlásil tříměsíční moratorium na českou oděvní značku Blažek. Společnosti, která se zabývá především výrobou a prodejem pánských obleků na míru, propadly kvůli několikaměsíčnímu zavření obchodů tržby a potřebuje stabilizovat svůj byznys.

Soud moratorium vyhlásil v pátek. Akciová společnost Blažek Praha, kterou v roce 1997 založil Ladislav Blažek, má desítky kamenných obchodů v České republice a prostřednictvím sesterské firmy i na Slovensku. Prodej se však v minulých měsících prakticky zastavil kvůli vládním restrikcím, kdy musela firma všechny své obchody zavřít.

Jak popisuje v návrhu na moratorium, citelný pokles tržeb nemohl ani částečně vykompenzovat e-shop, neboť firma staví na osobním přístupu k zákazníkovi a doplňkových službách, které byly také paralyzovány.

Značka Blažek šije kvalitní pánské obleky a nabízí nadstandardní doplňkové služby včetně individuálních úprav oděvů nebo módního poradenství. Má 125 zaměstnanců, obrat za minulé účetní období přesáhl 455 milionů korun.

„Dlužník má zájem nastalou situaci konstruktivně řešit a pokusit se stabilizovat další provoz podniku,“ stojí v návrhu. Ochrannou lhůtu, během které věřitelé nemohou po dlužníkovi žádat splácení dluhů a společnost nemůže skončit v úpadku, může případně soud prodloužit o další tři měsíce.

Stejný soud vztáhl minulý týden ochrannou ruku také na aerolinky Smartwings, které opouští čínský státní investor CITIC, a na pátou největší cestovní kancelář Firo-tour.