Jean-François Ott

Jean-François Ott | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Banky připravily šéfa Orca o většinu jeho akcií

  • 5
Generální ředitel realitní společnosti Orco Jean-François Ott pocítil naplno dopad finanční krize. Banky totiž prodaly značnou část akcií firmy, kterou měl u nich Ott v zástavě. Reagovaly tak na strmý pád cen akcií. Ottův podíl se tak smrskl z deseti procent na 1,6 procenta.

Akcie Orca ztratily od počátku roku už 90 procent své hodnoty. Jen během úterního obchodování přišly na pražské burze o dalších 15 procent, klesly na 207 korun.

""Pokles mého osobního podílu nemění nic na mé důvěře a oddanosti k Orco Property Group," citovala agentura Reuters Ottovo prohlášení.

Podle analytika Atlantiku FT Patricka Vyroubala sice snížení Ottova podílu nebude mít vliv na hodnotu společnosti, bez dohody s ostatními akcionáři však Ott prakticky ztrácí další kontrolu nad rozhodováním na valných hromadách.

"V tomto ohledu nelze vyloučit, že by někteří akcionáři mohli v krajním případě na valné hromadě žádat likvidaci společnosti, při které by získali větší hodnotu, než je současná cena akcie," řekl Vyroubal ČTK.

Orco působí na středoevropském realitním trhu od roku 1991. Akcie společnosti se sídlem v Lucembursku se kromě pražského trhu obchodují také na burzách ve Varšavě, v Budapešti a Paříži.