Nejdražší z domů z nabídky společnosti Plant Prefab. V přepočtu stojí přibližně...

Nejdražší z domů z nabídky společnosti Plant Prefab. V přepočtu stojí přibližně 27 milionů korun. | foto: Plant Prefab, Inc.

Amazon chce ovládnout inteligentní bydlení, investuje do stavby domů

  • 9
Fond Alexa, který společnost Amazon vyčlenila k investování do startupů pracujících na využití hlasového ovládání, v úterý vložil 6,7 milionu dolarů (přes 147 milionů korun) do firmy Plant Prefab. Ta se specializuje na stavbu domů z předem vyrobených dílů.

Společnost Plant Prefab chce pomocí dílů, které bude sama vyrábět, udělat z domu „skládačku“, jejíž sestavení by v budoucnu mělo být mnohem levnější, než stavba od základů. Zároveň se snaží používat levnější materiály. Investice Amazonu do této firmy pravděpodobně bude předcházet silnému propojení domů Plant Prefab se systémem Alexa.

Zpráva o investici přichází po tom, co Amazon minulý týden ohlásil uvedení několika nových spotřebičů, které jsou určeny pro používání se systémem Alexa. Spadá mezi ně i mikrovlnná trouba či hodiny. Letos Amazon také oznámil, že pracuje na vývoji robotího domácího asistenta.

„Jsme nadšení z toho, že můžeme podpořit společnost Plant Prefab, která vyrábí chytré domy dostupné jak developerům, tak i zákazníkům,“ citovala CNBC Paula Bernarda, ředitele fondu Alexa.

Podle odhadů naroste trh inteligentního bydlení do roku 2022 o 53 miliard dolarů (přes 1 bilion korun).

Domy jako stavebnice

Amazon Alexa

Alexa je virtuální asistent od společnosti Amazon. Kromě hlasové interakce, přehrávání hudby, nastavování upozornění a podobných je tento systém také schopen ovládat k tomu uzpůsobené domácí spotřebiče. Díky tomu může být základem fungovaní tzv. inteligentního domu.

Budovy, které firma Plant Prefab staví, jsou podle jejich vlastních slov dokonale upravitelné. Zákazník si může vybrat, který díl jak a kam umístit. Podle Steva Glenna, šéfa firmy, do těchto úpravy Plant Prefab brzy zahrne i systém Alexa a jím ovládané spotřebiče.

„Chytré domy budou v blízké budoucnosti běžné. Tato technologie je jejich součástí,“ řekl webu Chicago Business. Peníze od Amazonu a dalších investorů podle jeho slov umožní firmě rozšířit v průběhu příštích pěti let výrobu až o čtyři další továrny.

Firma nabízí i domy, jejichž design je dopředu připravený. Cena většiny z nich se pohybuje kolem půl milionu dolarů (11 milionů korun). Jejich nejdražší dům s rozlohou 945 metrů čtverečních stojí v přepočtu přibližně 27 milionů korun.