Ilustrační snímek | foto: Reuters

Ubytovací platforma Airbnb si příští rok sáhne pro peníze na burzu

  • 0
Největší světová platforma pro ubytování v soukromí Airbnb si v příštím roce půjde pro peníze na burzu. Firma to ve čtvrtek bez dalších podrobností oznámila v tiskové zprávě. Airbnb se snaží nabízet levnější alternativu k ubytování v hotelu a pronajímatelům finanční příjem.

„Airbnb oznámila záměr stát se v průběhu roku 2020 veřejně obchodovanou společností,“ napsala firma ve čtvrtek v krátké tiskové zprávě na svých internetových stránkách.

Na burzu už dříve vstoupily další známé startupy, které působí v oblasti takzvané sdílené ekonomiky. Pro veřejné peníze si poprvé letos v červnu sáhl komunikační nástroj Slack a už dříve také alternativní „taxislužby“ Uber a Lyft.

Airbnb je jedním z nejhodnotnějších startupů vůbec. V posledním kole financování ze soukromých fondů byla společnost oceněna na 31 miliard dolarů.

Firma sídlící v San Francisku začala své služby oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (Nafukovací matrace a snídaně), který pak zkrátila na Airbnb. V letošním druhém čtvrtletí příjmy společnosti podruhé od jejího vzniku překonaly jednu miliardu dolarů (23,4 miliardy Kč).

Na Airbnb si ale čím dál častěji stěžují lidé, kteří žijí v blízkosti pronajímaných nemovitostí. Podobně jako další služby v oblasti takzvané sdílené ekonomiky je navíc pronájem přes Airbnb často spojován s porušováním předpisů a neplacením daní. Airbnb čelí i kritice, že přispívá k růstu cen nemovitostí. 

4. listopadu 2018

,