Uzeniny, párky. Ilustrační foto.

Uzeniny, párky. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Agrofert může pohltit další masnu

  • 2
Kostelecké uzeniny patřící do skupiny Agrofert Holding se mohou spojit s prodejcem masných výrobků firmou Akrman Hodonín. Rozhodl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Fúze podle něj nenaruší trh.

Agrofert se tak přes Kostelecké uzeniny stane stoprocentním vlastníkem společnosti Maso Hodonín, Firma Akrman byla doposud jejím druhým majitelem, uvedla ČTK.

Kostelecké uzeniny v Česku zpracovávají hlavně vepřové, hovězí a drůbeží maso a patří mezi jejich největší tuzemské zpracovatele. Loni utržily skoro 3,7 miliardy korun. 

Akrman Hodonín s masnými produkty obchoduje.

Fúze masný trh nepoškodí, tvrdí úřad
Spojení obou firem bude mít podle antimonopolního úřadu za následek pouze nepatrné navýšení tržního podílu na všech posuzovaných trzích.

Dodavatelé i odběratelé Agrofertu budou mít i po fúzi možnost vybírat z dostatečné konkurence, uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. "Spojení nepovede ke vzniku či posílení dominantního postavení omezujícího hospodářskou soutěž," dodal.

Do skupiny Agrofert patří asi 300 plně či částečně ovládaných firem. Převážně jde o firmy z potravinářského a chemického průmyslu či ze zemědělství. Loňské konsolidované tržby Agrofertu činily loni 72 miliard Kč, zisk dosáhl 3,8 miliardy, připomněla agentura.

Agrofert ovládá ještě třeba Masokombinát Planá či Masnu Studená a několik slovenských závodů. Server Týden.cz už dříve uvedl, že převzetím celého Masa Hodonín přesáhnou roční tržby Agrofertu v masné divizi deset miliard korun.