Továrna Boeing  - model 737 900

Továrna Boeing - model 737 900 | foto: Jan Kužník

Aerolinky Delta koupí sto letadel Boeing 737

  • 5
Americká letecká společnost Delta Air Lines koupí sto letadel Boeing 737. Katalogová hodnota objednávky činí 8,5 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 143 miliard Kč. Konečná cena však obvykle bývá nižší, protože výrobci letadel poskytují aerolinkám výrazné slevy.

Nákup nových letadel je součástí plánu Delty na renovaci současné flotily. Nová letadla mají být dodána v letech 2013 až 2018. Létat by měla na domácích linkách.

Delta již v lednu uvedla, že zvažuje objednávku až 200 nových letadel s možnou opcí na nákup dalších 200, protože chce obnovit stárnoucí flotilu letadel na domácích trasách.

Průměrný věk letadel aerolinek je nyní 16 let. Věk novějších letadel je sice necelé dva roky, letadla DC-9 však jsou ze 70. let minulého století a patří k nejstarším komerčním letadlům, které v současnosti americké aerolinky provozují. Nová letadla nahradí staré stroje jako DC-9-50 a Airbus A320, které Delta získala v roce 2008 při koupi Northwest Airlines, a letouny Boeing 757-200.

Delta je druhou největší leteckou společností na světě za United Continental Holdings. V současnosti má více než 700 letadel.

Novější letouny nabízejí pohodlnější cestování včetně prostornější kabiny, méně hluku a více místa v zavazadlovém prostoru nad hlavami cestujících. Mají však své výhody i pro dopravce, protože jsou efektivnější, vyžadují méně údržby a spálí méně paliva. Delta odhaduje, že nová letadla sníží její náklady na údržbu a palivo o 15 až 20 procent.

Objednávka je dobrou zprávou pro Boeing, který minulý měsíc ztratil pozici exkluzivního dodavatele pro American Airlines. Aerolinky oznámily, že rozdělí svoji obrovskou objednávku na 460 letadel, která je zatím nejvyšší v historii letectví, mezi Boeing a Airbus. Od Boeingu koupí 200 letadel a od Airbusu 260 letadel, napsala agentura AP.

,