Adamovské strojírny řídí konkurzní správce

  • 1
Krajský soud v Brně vyhověl návrhu společnosti Progress Finance vyhlásil konkurz na Adamovské strojírny. K návrhu na bankrot se připojilo i vedení strojíren. Věřitelská firma se hlásí o pohledávku v řádu desítek tisíc korun. Konkurzním správcem je Tomáš Pleva.

Management Adamovských strojíren se připojil k žádosti o vyhlášení konkurzu, protože se nepodařilo dosáhnout dlouhodobé stabilizační dohody s věřiteli. Navíc Česká konsolidační agentura vyhlásila veřejnou nabídku na odkup pohledávek vůči strojírnám v hodnotě zhruba 270 milionů korun.

Do dluhů se firma dostala v roce 1996, když vydala dluhopisy za 300 milionů Kč splatné v roce 2000. Současné dluhy dosahují zhruba 640 milionů korun. Odboráři strojíren tvrdí, že za momentální stav firmy může špatné hospodaření a řízení ze strany majitelů firmy. Přes 41 procent strojíren od prosince loňského roku vlastní společnost Palác Blaník.

Adamovské strojírny zaměstnávají asi 1300 zaměstnanců a firma může letos realizovat zakázky za zhruba jednu miliardu korun. Vedení podniku v minulých dnech oznámilo, že financování v době konkursu zajistí ostravská Union banka.