(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Trať do Mikulova zrekonstruují za miliardu, vlaky pak zrychlí na 120 km/h

  • 104
Železniční trať mezi Valticemi a Mikulovem zmodernizuje sdružení společností Elektrizace železnic Praha, AŽD a Strabag za zhruba miliardu korun. Stavební práce mají začít ještě v průběhu března, od 3. dubna si ale vyžádají kompletní výluku a vlaky tak na trase nahradí autobusy.

Výluka bude podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové trvat nepřetržitě do začátku října. Celkem železničáři plánují zrekonstruovat na 12 kilometrů kolejí, vzniknout by měla i nová železniční zastávka Sedlec u Mikulova se dvěma dopravními kolejemi, která se bude nacházet zhruba o 150 metrů blíže k centru obce, než je stávající zastávka.

Rekonstrukce uvedeného úseku navazuje na stavební práce mezi Valticemi a Bořím Lesem u Břeclavi, které začaly v loňském roce. Po dokončení celého 22 kilometrů dlouhého úseku budou moci vlaky z Břeclavi do Mikulova jezdit 120kilometrovou rychlostí, což v jízdním řádu přinese zrychlení o několik minut. V současnosti jezdí osobní vlaky z Břeclavi do Znojma zhruba 80 minut.

Součástí rekonstrukce trasy z Mikulova do Valtic je rovněž oprava tří mostů a 15 propustků. Úpravy zabezpečovacího zařízení umožní dálkové ovládání stanic Boří Les, Valtice, Sedlec na Moravě a Mikulov na Moravě, na kterých tak nově nebudou potřeba výpravčí.

Po dokončení rekonstrukce trati dojde i na výpravní budovu v Mikulově, kterou plánuje správa železnic kompletně zrekonstruovat. V letošním roce má vzniknout další projekt opravy nádraží a stavební práce by se měly uskutečnit napřesrok. Celkem by měla obnova nádraží vyjít na předpokládaných 25 milionů korun, dodala Šubová.