Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah.

Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah. | foto: MAFRA

Žaluda dostane za odchod z drah až 12 milionů Kč, říká ministr Žák

  • 551
Bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, který byl ze svého postu odvolán v úterý, dostane na rozloučenou zlatý padák. Stát mu podle manažerské smlouvy vyplatí 24 platů. MF DNES to potvrdil ministr dopravy Zdeněk Žák.

"Žaluda bude mít odstupné ve výši 24 platů, tedy 11 až 12 milionů Kč, což vyplývá z jeho manažerské smlouvy. Tu jsem nepodepsal já, ale jeden z mých předchůdců," řekl Žák.

Žaluda se ke svému odstupnému nechtěl vyjadřovat. Sdělil pouze, že jeho nová manažerská smlouva, kterou letos podepsal při potvrzení své funkce, nezaznamenala po obsahové stránce žádné výrazné změny. "Odstupné je stanoveno podle manažerské smlouvy a já se k tomu víc nebudu vyjdařovat.  Žádná čísla nebudu komentovat," řekl Žaluda.

Žaluda byl odvolán, firmu povede Dalibor Zelený

Petr Žaluda přišel na dráhy na začátku roku 2008, kdy byl ministrem dopravy Aleš Řebíček. Letos v lednu, kdy mu dozorčí rada Českých drah potvrdila místo generálního ředitele na dalších pět let, vedl rezort dopravy Zbyněk Stanjura (více zde).

Dozorčí rada odvolala Žaludu z funkce šéfa drah v úterý, ve středu ho odvolala také z pozice předsedy představenstva dceřiné firmy ČD Cargo.

, ,