Hlavní nádraží v Praze prochází rekonstrukcí. Některé vlaky sem o prázdninách nebudou jezdit. Ilustrační foto

Hlavní nádraží v Praze prochází rekonstrukcí. Některé vlaky sem o prázdninách nebudou jezdit. Ilustrační foto | foto: Technet

Vlaky se o prázdninách budou vyhýbat pražskému hlavnímu nádraží

  • 33
Od poloviny června změní České dráhy jízdní řády. I když se nepočítá se zásadními změnami, budou se muset cestující připravit na některá omezení. Především kvůli stavebním úpravám na hlavním nádraží se mu budou některé vlaky vyhýbat.

"Opravují se nástupiště, buduje nové trolejové vedení, přestavuje kolejiště a bude probíhat oprava tunelu trati směrem na Smíchov," uvádí mluvčí drah Ondřej Kubala v tiskové zprávě.

V lednu se pro cestující na pražském hlavním nádraží otevřel jako první luxusní butik Sasch, později ho následoval obchod s knihami. Skončila tím první fáze rekonstrukce, kterou provádí italská společnost Grandi Stazioni. - čtěte Luxus na hlavním nádraží obklopují bezdomovci

Začala už i druhá fáze, která zasáhla polovinu vstupní haly, probíhají bourací práce. Vzniknout by při ní mělo 3 000 m2 obchodních ploch. 

 Změny v jízdním řádu
 Od 30. června do 6. září: vlaky z Německa budou končit v Holešovicích.
 Od 30. června do 10. září: nepojedou rychlíky Praha – Hradec Králové a zpět do stanic Praha hl. n. a Praha-Vršovice, ale budou všechny začínat a končit na pražském Masarykově nádraží. Z Masarykova nádraží pojedou tyto spoje o 6 minut dříve, než je jejich standardní odjezd z hlavního nádraží.
  Od 30. června do 31. srpna bude uzavřena trať Praha hl. n. – Praha-Smíchov, všechny rychlíky od Plzně a všechny osobní vlaky od Berouna budou končit ve stanici Praha-Smíchov (kromě vlaku EuroNight Galileo Galilei Františkovy Lázně – Budapešť a zpět, který pojede v Praze odklonem.
Od 17. června začne nepřetržitá výluka na trati Plzeň – Cheb v úseku Stříbro – Planá u Mariánských Lázní, která potrvá až do konce platnosti jízdního řádu v prosinci. Všechny vlaky budou České dráhy nuceny nahradit autobusy, ve většině rychlíků bude v této souvislosti zavedena povinná rezervace místa pro jízdní kolo.
Zdroj: České dráhy