Ministryně financí Alena Schillerová a generální manažer společnosti Uber pro střední a východní Evropu Alexei Stakh po podpisu daňového memoranda v Praze (12. července 2018) | foto: František Vlček, MAFRA

Uber podepsal, že se zapojí do EET. Jeho stávající řidiči však nikoli

  • 58
Generální manažer alternativní taxislužby Uber ve čtvrtek na ministerstvu financí podepsal dohodu o sdílení informací o jízdách jejich šoférů pro potřeby daňové kontroly. Zároveň se Uber zavázal, že všichni noví šoféři budou od října vydávat zákazníkům elektronické účtenky.

„Jsme odhodláni plnit veškeré povinnosti v České republice, dělat věci správně,“ uvedl při podpisu generální manažer Uberu Alexei Stakh. Podle něj bude Uber v Česku předávat kontrolním orgánům informace o jízdách všech šoférů na roční bázi.

V současnosti společnost v Česku eviduje zhruba 2 000 aktivních řidičů.

K dobrovolnému užívání elektronické evidence tržeb bude zpočátku přihlášen jen zlomek šoférů společnosti, stávajících řidičů se totiž nová povinnost týkat nebude. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je totiž složité měnit už uzavřené smluvní vztahy.

Všechny náležitosti elektronické evidence budou nově obsaženy ve vyúčtování jízd, které nyní chodí zákazníkům emailem, uvedla mluvčí českého Uberu Miroslava Jozová. Podle ministerstva financí bude systém elektronické evidence nastavený centrálně, nebude tedy potřeba, aby každý z šoférů měl ve voze vlastní zařízení.

Podle majitele AAA Radiotaxi Jiřího Kvasničky podpis memoranda nic neřeší, dokud nebudou všichni řidiči Uberu splňovat všechny zákonné podmínky pro taxi. „Řidič Uberu, ať si podepíšou, co si podepíšou, tak musí být zaměstnancem nějakého koncesionáře nebo mít živnostenské oprávnění, musí mít zkoušky z místopisu Prahy a musí mít vozidlo registrované jako taxi,“ řekl ČTK.

Protesty taxikářů ochromily na začátku roku dopravu v Praze: