Jízda se Student Agency opět podraží.

Jízda se Student Agency opět podraží. | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Student Agency kvůli naftě zdražuje jízdné, řádově o deset korun

  • 73
Cestování se žlutými autobusy společnosti Student Agency podraží od 15. července v průměru o desetikorunu. Na Slovensku si pak cestující připlatí 20 až 30 korun. Hlavním důvodem zdražování je vyšší cena nafty.

Nové ceníky již dnes firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Další zdražování v letošním roce podle majitele firmy Radima Jančury není pravděpodobné.

"S úpravou cen jsme čekali tři měsíce. Cena nafty bohužel neklesla, a proto musíme jízdenky zdražit. Na druhou stranu nečekám, že by se do konce roku cena nafty dál zvyšovala," řekl Jančura. Student Agency zdražilo hromadně naposledy v lednu, především kvůli vyšší DPH.

Na lince Brno-Praha zdraží základní jízdné ze 160 na 170 korun. Zdražení se týká jen levnějších kreditových jízdenek, které využívají pravidelní cestující. Jednorázové jízdenky na pevné datum budou i nadále stát 200 korun. Kratší trasa, která končí na okraji Prahy v Roztylech, vyjde nově na 150 korun, což bude o 20 korun více.

Základní jízdenka z Karlových Varů do Prahy zdraží o deset korun, stejně jako cesta z Prahy do Liberce. Cestující z Plzně si připlatí pouze pět korun.

Student Agency svými autobusy ročně přepraví po Česku statisíce cestujících. Autobusy z Brna do Prahy například vyjíždějí přes den každou půlhodinu. Počet některých spojů společnost ale přes prázdniny snížila. - čtěte Student Agency seškrtala na léto spoje, lidé se nevejdou do autobusů

,