Obchvat Otrokovic.

Obchvat Otrokovic. | foto: MAFRA

Tři kilometry dálnice za 709 milionů. Blízko k obchvatu Otrokovic má Eurovia

  • 31
Nejblíže k získání zakázky na dostavbu zhruba tři kilometry dlouhé části dálničního obchvatu Otrokovic má stavební společnost Eurovia. Za stavbu uvedeného úseku dálnice D55 požaduje 709 milionů korun, což je o 66 milionů korun méně než druhá nejlacinější nabídka podaná společností Strabag.

K dostavbě obchvatu Otrokovic zbývá dokončit jeho jihovýchodní část, severovýchodní úsek se podařilo zprovoznit už v roce 2006. Stavba, kterou vláda zařadila mezi prioritní dopravní projekty, by měla by měla být podle odhadu hotová v roce 2021 a ulevit městu od tranzitní kamionové dopravy.

Zájem o dostavbu jihovýchodního obchvatu města projevilo devět společností a sdružení. Jejich nabídky nyní posoudí výběrová komise. Ta poté doporučí vítěze soutěže, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby. Kdy se na chybějícím úseku obchvatu objeví stavební stroje, bude záležet  na dalším průběhu výběrového řízení.

Původní plány počítají se zahájením výstavby už letos  v létě. Výrazné zdržení by ale mohlo způsobit, pokud by se proti výběru nejvýhodnější nabídky odvolal některý z uchazečů, čímž by se výstavba mohla odsunout minimálně o několik měsíců.

Stavbu naopak nebudou komplikovat spory s majiteli pozemků. Poslední chybějící se státu podařilo vykoupit letos v dubnu. Z Otrokovic má dálnice D55 v budoucnu pokračovat dále směrem na Staré Město u Uherského Hradiště a Břeclav.