Letadlo společnosti Smartwings

Letadlo společnosti Smartwings | foto: Depositphotos

Aerolinky Smartwings loni přišly o 80 procent pasažérů

  • 14
Na palubách letadel Smartwings a ČSA se v loňském roce vydalo na cestu 1,8 milionu pasažérů. To je proti roku 2019 propad o neobvyklých 81,47 procenta. I po koronavirovém zásahu zůstává skupina na pražském letišti největším dopravcem.

 „Na začátku loňského roku směřovala skupina Smartwings Group k nejlepšímu výsledku ve své historii. Místo toho jsme museli čelit neočekávané a bezprecedentní krizi odvětví letecké přepravy. Z důvodu drastického poklesu poptávky zapříčiněné mimořádnými okolnostmi jsme byli nuceni přistoupit k realizaci velmi razantních úsporných opatření a podniknout mnoho zásadních kroků,“ uvedl v tiskové zprávě Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings.

Smartwings Group loni uskutečnila 13,5 tisíce letů, což představuje pokles o více než tři čtvrtiny. Výpadek cestujících vedl k meziročnímu propadu tržeb až o 90 procent.

Společnost loni kvůli krizi o pomoc žádala i stát. V současnosti společnost využívá mimořádného moratoria pro odklad splátek dluhů.

„Kromě propadu zájmu o leteckou dopravu musí Smartwings a ČSA čelit také nerovné konkurenci ze strany těch leteckých společností, které získaly státní podporu. V EU přímou či nepřímou státní pomoc schválenou Evropskou komisí obdržela již naprostá většina leteckých společností. Smartwings a ČSA dodnes žádnou cílenou podporou nedisponují,“ dodala firma ve zprávě.

Flotila skupiny Smartwings čítá v současnosti 47 letadel, která z Česka obsluhují jedenáct destinací. Vedení firmy věří, že po rychlém proočkování se zájem o cestování podaří záhy oživit.

„Nyní je zásadním faktorem pro návrat k cestování úspěšné zvládnutí proočkování populace. Naším cílem je být zase významným hráčem na evropském trhu letecké přepravy a konkurenceschopnou leteckou společností,“ sdělil Roman Vik.