Ryanair létá výhradně s Boeingy 737-800

Ryanair létá výhradně s Boeingy 737-800 | foto: Ryanair

Ryanair zkrátí lhůtu pro odbavení. Někteří cestující si připlatí

  • 29
Letecká společnost Ryanair od června zkrátí dobu, během které se cestující budou moci bezplatně odbavit, ze čtyř dnů na dva. Cestující jsou rozhořčeni, protože to pro mnohé z nich bude znamenat další náklady.

Ryanair, který patří k největším nízkonákladovým společnostem v Evropě, oznámil, že změna začne platit od 13. června. Cestující se budou moci bezplatně odbavit online pouze v průběhu 48 hodin a nejpozději dvě hodiny před plánovaným odletem. 

„To je dvakrát víc než běžných 24 hodin, které nabízí například British Airways, Lufthansa, Norwegian a Iberia. Poskytne to tak víc času zákazníkům, kteří si chtějí místa rezervovat,“ citoval britský deník Independent mluvčího společnosti Ryanair.

Ti, kteří si platí za konkrétní sedadlo, jehož cena se pohybuje od 3 do 15 liber (87 až 436 korun), mohou provést odbavení online a výběr sedadla až 60 dní před odjezdem.

Dosud online check-in u Ryanairu fungoval tak, že se cestující, který měl odlétat například v pátek v osm večer, mohl odbavit už od pondělního rána. Nová pravidla ale umožní check-in online až od středečních osmi večer. Před necelými dvěma lety bylo online odbavení možné i týden před odletem. V roce 2016 Ryanair snížil počet dní na čtyři. 

Někteří cestující si připlatí

Problematické to bude zejména pro ty cestující, kteří cestují na kratší dobu a potřebují si před odletem zařídit i odbavení zpátečního letu, který bude například za tři nebo čtyři dny. Kvůli změně jim vzniknou dodatečné náklady. Ti, kteří dorazí na letiště a chtějí se odbavit až tam, musí zpravidla platit poplatek 55 eur (1400 korun).

K další nepopulární změně, ke které se Ryanair uchýlil, došlo v loňském květnu. Cestující, kteří si za sedadlo nezaplatí, společnost začala rozdělovat. Páry, které cestují společně, tak často sedí na opačných koncích letadla. Společnost tvrdí, že tato alokační politika je náhodná, pasažéři tomu ale nevěří a nešetří kritikou.