Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Na záchod jen s dovolením. Ryanair se připravuje na návrat do provozu

  • 49
Nízkonákladové aerolinky Ryanair se připravují na opětovný návrat k běžnému provozu. Zatím firma plánuje obnovit zhruba polovinu letů. Pasažéři se stejně jako jinde budou muset připravit na zpřísněná hygienická opatření, kvůli společenskému odstupu pak cestující budou smět na toalety jen tehdy, pokud se předem zeptají.

Ryanair se vrací do vzduchu. Od prvního června plánují tyto aerolinky vypravovat zhruba tisíc letadel denně a obsloužit tak téměř všechny své linky. Je to asi polovina spojů, které Ryanair provozoval před pandemií covid-19. V současnosti denně létá jen asi třicet jeho letadel.

Na návrat k běžnému provozu dopravce zákazníky upozornil pomocí videa, v němž představil všechna nová opatření. Kromě zesílených hygienických standardů, třeba nošení roušek nebo dezinfikování rukou, pak však kvůli tzv. společenskému odstupu zavádí i jednu novinku. Pasažéři se budou muset dovolovat, pokud budou chtít na toalety. Aerolinky tak chtějí zabránit tvoření front. Cestující na toalety budou moci vyrazit až poté, co jim to dovolí posádka.

Zbytečné doplatky, špatné jídlo. Ryanair jsou opět nejhoršími aerolinkami

Šéf firmy Michael O’Leary přitom v dubnu označil společenský odstup za idiotský. V rozhovoru pro televizi BBC dokonce uvedl, že plánuje svá letadla naplnit tak, jak to jen půjde. „Náš byznys funguje, jen když zvládneme prodat většinu sedadel v každém letadle,“ řekl. Podle něj bohatě stačí, pokud budou pasažéři nosit roušky.

Kromě tohoto opatření pak změn doznají také nákupy na palubě. Veškeré jídlo, které si mohou cestující koupit, bude nově balené a posádka za něj bude přijímat jen bezhotovostní platby.

Kromě Ryanairu od 1. června plánují obnovení spojů i například aerolinky Wizz Air nebo KLM Royal Dutch Airlines, informuje list The Guardian. Některé aerolinky, třeba British Airways, však prozatím raději vyčkávají. Situace je podle nich stále nejistá a čtrnáctidenní nucená karanténa pro navrátilce, kterou mnohé evropské státy zavádí, podle nich lidi od cestování odradí.