Železničářům stoupnou platy o 2,9 %, dostanou i dražší stravenky. Ilustrační snímek

Železničářům stoupnou platy o 2,9 %, dostanou i dražší stravenky. Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Železničářům stoupnou platy o tři procenta. Dostanou i dražší stravenky

  • 130
Více než sedmnáct tisíc zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dostane od ledna přidáno o 2,9%. Na takovém růstu se dohodlo vedení SŽDC s devíti odborovými organizacemi. V porovnání s loňským rokem je to značný nárůst.

„Radši bychom pochopitelně větší skok, především s ohledem na růst platů ve státní sféře. Myslím ale, že jde o velmi přijatelný kompromis,“ řekl šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Loni si odboráři vyjednali jen procentní růst platů.

Mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský uzavření kolektivní smlouvy potvrdil. Kromě růstu tarifů si odboráři vyjednali s vedením například výkonovou odměnu ve výši v průměru čtyři procenta mzdy.

Nově budou mít zaměstnanci i dražší stravenky: místo 70 korun budou mít k dispozici 80 korun. Nově se rozšíří i nárokovost na kondiční pobyty pro čtyři profese, například elektrodispečery. 

SŽDC je první velkou drážní organizací s uzavřenou kolektivní smlouvou, jednání probíhají ještě na Českých drahách a ČD Cargo. Na ČD zatím nabízí firma podstatně menší růst mezd: 0,8 %. 

Podniky i odboráři čekají na příští rok podle průzkumů zvýšení mezd v průměru o jedno až tři procenta.