ilustrační snímek | foto: Řízení leteckého provozu

Tři výpadky za půl roku. Letečtí dispečeři jednají s dodavatelem systému

  • 1
Středeční kompletní výpadek systému pro řízení letového provozu Top Sky, který od letoška používá Řízení letového provozu ČR (ŘLP), byl třetí od jeho únorového spuštění. Dispečeři nyní jednají s francouzským dodavatelem systému a požadují po něm větší garanci spolehlivosti. V případně dalších problémů jsou ve hře i právní či finanční opatření. Fungování systému je nyní stále částečně omezené.

Ve středu po poledni musel být na pražském letišti Václava Havla kvůli výpadku systému Top Sky na desítky minut zastaven provoz. Následně byl obnoven, zatím však v omezené kapacitě. Podle ŘLP byla příčinou výpadku softwarová závada na straně dodavatele.

„Přijatá opatření zajistila bezpečnost provozu,“ oznámilo ve středu odpoledne ŘLP. Dnes dopoledne podnik uvedl, že v současnosti nasazuje a testuje provedené opravy systému TopSky. „Po jeho včerejším (středečním) výpadku budeme naše kapacity postupně navyšovat s ohledem na odstraňování identifikovaných závad,“ sdělilo ŘLP na Twitteru.

Podle Českého sdružení řídících letového provozu CZATCA šlo o třetí výpadek systému po jeho letošním nasazení. Prezident sdružení Lukáš Spanilý upozornil, že výpadek nastal navzdory tomu, že dodavatel systému, francouzská společnost Thales, před týdnem prohlásila, že zjistila a opravila příčiny předchozích dvou problémů.

„Za těchto okolností řídící letového provozu ztrácí v tento systém důvěru a vyzývá management podniku a dozorový úřad k přezkoumání, zda platí při nasazení deklarovaný stupeň stability a bezpečnosti,“ dodal Spanilý.

Létání jako horor. Letiště v Evropě jsou přetížená, ve frontě se čeká i hodiny

ŘLP o situaci s dodavatelem jedná, podle dnešního prohlášení po něm žádá jednoznačnou garanci, že podobné výpadky už se nebudou opakovat. „Tato jednání jsou současně podložena případným budoucím využitím všech kroků v rovině právní a finanční, které má podnik vůči dodavateli systému TopSKy – ATC k dispozici a je připraven je beze zbytku využít,“ zdůraznil podnik.

Technický problém v systému řízení letového provozu ve středu dopoledne na několik hodin zastavil provoz také na švýcarských letištích. Agentura DPA s odvoláním na mluvčího letového úřadu Skyguide uvedla, že příčinou přerušení letů byl hardwarový problém v IT síti. Možnost kybernetického útoku úřad vyloučil.

Novou generaci systému Top Sky používají čeští letoví dispečeři od letošního roku. Systém od francouzského dodavatele Thales používají také například v Rakousku, Švédsku nebo Dánsku.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,