Letiště Praha chce odbavit více než 13 milionů cestujících.

Letiště Praha chce odbavit více než 13 milionů cestujících. | foto: Profimedia.cz

Pražským letištěm prošlo do března rekordní množství cestujících

  • 8
Ruzyňským letištěm prošlo za první tři měsíce letošního roku více než 2,5 milionu cestujících. Oproti předchozímu roku je to nárůst o více než sedm procent. Letiště tak hladce směřuje ke svému plánu překročit do konce roku hranici 13 milionů odbavených pasažérů.

Předběžné dubnové výsledky navíc naznačují, že se posunuje hranice odbaveného milionu cestujících během jednoho měsíce. Zatímco v roce 2007 pražské letiště využilo více než milion pasažérů poprvé v květnu, letos tento rekord padl už v dubnu.

"Dosažené výsledky potvrzují předpoklady a postupně naplňují velký potenciál pražského letiště. Poprvé v jeho historii počet cestujících odbavených v prvním čtvrtletí překročil rekordních 2,5 milionu. A to i přesto, že první tři měsíce v roce tradičně nejsou provozně nejsilnějším obdobím," uvedl Jiří Pos, výkonný ředitel divize Letecký obchod a provoz Správy Letiště Praha.

V prvním čtvrtletí se dařilo nízkonákladovým dopravcům. Ti přepravili o 14,8 procenta více cestujících a jejich podíl na celkovém provozu letiště tak tvořil 26 %.  

. TOP 5 leteckých společností

1. ČSA

2. easyJet

3. SkyEurope

4. Lufthansa

5. Travel Service

Nejčastěji cestující z pražského letiště odlétali do Evropy (91 %). Nárůst zaznamenaly také lety na Blízký východ, do Severní Ameriky a do Asie. Nejvíce letů směřovalo do Velké Británie, Německa a Itálie. Nejoblíbenějším městem je Paříž.