Opravená vlaková souprava Pendolino

Opravená vlaková souprava Pendolino | foto: České dráhy

Pendolino se vrátí v pátek večer. Rekonstrukce stála 200 milionů

  • 115
Dvojice nejvíc poškozených vozů pendolina z nehody ve Studénce se z oprav v Itálii vrátí pravděpodobně už v pátek večer. Původně dopravce očekával, že souprava do Česka přijede tuto sobotu a hranice překročí přes Bad Schandau a Děčín, odkud bude směřovat na pražské odstavné nádraží.

Rekonstrukce obou vozů po střetu s kamionem vyjde na více než 200 milionů korun. Zatím je to jen o odhad, definitivní suma za opravu pendolina k dispozici není a bude až po oficiálním převzetí vozidla, uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. 

Přestože vozy přijedou už nyní, lidé se touto soupravou svezou nejdříve v průběhu léta. Celý vlak totiž po připojení nově opravených vozů pojede do opraven, kde získá nový design.

Změnou designu od loňského roku prochází i zbytek z celkových sedmi pendolin. Nový interiér vlaků vzniká v depu dceřiné společnosti Českých drah DPOV. Modernizace jedné soupravy vychází na 35 milionů korun. Za tyto peníze dostávají rychlovlaky nová sedla, vizuální informační systém, dětské kino, a zmodernizovaná WC.

Při střetu rychlovlaku s kamionem naloženým ocelovými plechy v červenci 2015 zahynuli tři lidé. Největšími opravami prošel řídící vůz soupravy, který byl z velké části postaven znovu. Vůz dostal kompletně novou skříň, instalována byla nová veškerá kabeláž, rozvody vzduchu a celá kabina strojvedoucího včetně řídicího pultu.

30. července 2015