Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: AAA auto

Ojetiny zlevnily za rok o pětinu

  • 14
Starší auta zlevnila oproti minulému roku o 20 procent, ukázal průzkum GE Money Auto. I v autobazarech si lidé v době krize více vybírají, o cenách se navíc snaží smlouvat. Tři čtvrtiny klientů autobazarů si pořizují vozy maximálně do 150 tisíc korun.

U ojetin se během krize projevil i jinde rozšířený trend - lidé více porovnávají a jsou vybíravější. "Lidé dnes při nákupu ojetého vozu daleko více porovnávají ceny a častěji než dříve také s prodejci o finální ceně vozu smlouvají," uvedl Milan Beutl, předseda představenstva a generální ředitel GE Money Auto.

U některých prodejců podle něj letos spadly ceny ve srovnání s loňskem i o více než 30 procent. Autobazary tvrdí, že ceny budou nadále stagnovat. Z dlouhodobých průzkumů GE Money Auto vyplývá, že Češi upřednostňují možnost splatit část ceny auta z vlastních úspor a na zbytek si půjčit od bank či formou leasingu. O těchto způsobech financování uvažuje téměř 70 % zájemců o pořízení auta.

Většina zájemců o koupi ojetiny vybírá nejprve prostřednictvím internetových stránek prodejců. Před cestou k prodejci aut mají vytipováno jedno až dvě auta, která si chtějí na místě vyzkoušet.